Aproksymacja średniokwadratowa

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Aproksymacja średniokwadratowa

Post autor: Iza8723 »

Niech \(\displaystyle{ X=L ^{2}(\left[ -1,1\right]) }\), \(\displaystyle{ V= \Pi _{1} }\) oraz \(\displaystyle{ f(x)=-x \cdot sgn(x)+x ^{3} }\), gdzie \(\displaystyle{ sgn(x)= \begin{cases} 1, x \ge 0 \\ -1, x < 0 \end{cases} }\). W przestrzeni \(\displaystyle{ X}\) określamy iloczyn skalarny
\(\displaystyle{ \left\langle f,g\right\rangle = \int_{-1}^{1} f(x)g(x)dx }\), \(\displaystyle{ f,g \in X}\)
W podprzestrzeni \(\displaystyle{ V}\) znaleźć element optymalny dla \(\displaystyle{ f}\) w sensie aproksymacji średniokwadratowej.

Nie wiem jak się zachować mając tą funkcję \(\displaystyle{ sgn(x)}\).Może ktoś podpowiedzieć co zrobić po kolei :|
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Aproksymacja średniokwadratowa

Post autor: janusz47 »

Rozpatrujemy iloczyn skalarny dla dwóch przypadków odpowiadających wartościom funkcji \(\displaystyle{ sgn(x). }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Aproksymacja średniokwadratowa

Post autor: a4karo »

Czy wiesz czym jest przestrzeń `V`? I jak wygląda norma w Twojej przestrzeni?
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Aproksymacja średniokwadratowa

Post autor: Iza8723 »

janusz47 pisze: 12 sty 2021, o 20:25 Rozpatrujemy iloczyn skalarny dla dwóch przypadków odpowiadających wartościom funkcji \(\displaystyle{ sgn(x). }\)
Czyli będę mieć jedną całkę w granicy -1 do 0 , a drugą w granicy od 0 do 1 tak? I liczę je osobno ?

Dodano po 3 minutach 17 sekundach:
a4karo pisze: 12 sty 2021, o 21:17 Czy wiesz czym jest przestrzeń `V`? I jak wygląda norma w Twojej przestrzeni?
\(\displaystyle{ V}\) to przestrzeń wielomianów stopnia co najwyżej 1, a norma będzie \(\displaystyle{ \left| \left| f-f^{*}\right| \right| }\) tak?
ODPOWIEDZ