wskaźnik uwarunkowania i badanie stabilności

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
hetman1709
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 lis 2020, o 21:07
Płeć: Kobieta
wiek: 21

wskaźnik uwarunkowania i badanie stabilności

Post autor: hetman1709 »

Obliczyć wskaźniki uwarunkowania problemu \(\displaystyle{ u = f(x,y,z)}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x,y,z) = xy + xz}\).
Wybrać algorytm numerycznie stabilny dla rozwiązania tego problemu i wykazać jego stabilność.

\(\displaystyle{ 𝑓(𝑥, 𝑦, 𝑧) = 𝑥 ⊙ (𝑦 ⊕ 𝑧) = 𝑥 ⊙((𝑦 + 𝑧) (1 + \varepsilon_1)) = 𝑥 (𝑦 + 𝑧)(1 + \varepsilon_1)(1 + \varepsilon_2) =(𝑥𝑦 + 𝑥𝑧)(1 + \varepsilon_1 + \varepsilon_2) = }\)

Z wykładów mniej więcej wykombinowałam to, jeśli jest okej to co dalej?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2020, o 18:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ