Czy istnieje możliwość żeby uprościć zapis z błędem względnym gdy mam sumę liczb zaburzonych?

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
student_matematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 maja 2020, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 3 razy

Czy istnieje możliwość żeby uprościć zapis z błędem względnym gdy mam sumę liczb zaburzonych?

Post autor: student_matematyk »

Witam!

Powiedzmy że mamy sytuację:

\(\displaystyle{ a^2\left(1+E_a\right)^2+b^2\left(1+E_b\right)^2}\)

Czy mogę znaleźć takie (1+E) (oszacowane z góry za pomocą nierówności w sensie jeden) że otrzymuję:

\(\displaystyle{ \left(1+E\right)^2\left(a^2+b^2\right)}\) ?

A gdy nie, to działa to dla takiego samego przypadku ale bez do potęgi drugiej wszędzie?

Czy istnieje gdzieś jakaś lista takich zależności (z odpowiednim oszacowaniem "wspólnego" błędu E poprzez nierówność w sensie jeden)?
ODPOWIEDZ