Związek pomiędzy min/max i błędem względnym

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
student_matematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 maja 2020, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 3 razy

Związek pomiędzy min/max i błędem względnym

Post autor: student_matematyk »

Witam!

Mam pytanie: Czy (mając z założenia że a, b są rzeczywiste a błąd względny jest powyżej zera) możemy stwierdzić że np. \(\displaystyle{ \min\left\{\left|a\right|,\left|b\right|\right\}\le \sqrt{a^2E_a^2+b^2E_b^2}}\)?

Czy istnieje jakaś lista takich stwierdzeń?

Jak można takie rzeczy na ogół udowodnić/wykazać?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2020, o 20:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ