Witam! Zastaniawia mnie jedna rzecz:
Mamy definicję uwarunkowania zadania:
\(\displaystyle{ \frac{\left|\phi \left(d+\Delta d\right)-\phi \left(d\right)\right|}{\left|\phi \left(d\right)\right|}\le cond\left(\phi ,\:d\right)\:\frac{\left|\Delta d\right|}{\left|d\right|}}\)
Czemu akurat mamy że \(\displaystyle{ \frac{\left|\Delta d\right|}{\left|d\right|}}\) a nie coś innego przy definicji? Skąd się wzięła ta definicja w ogóle?
Rozumiem że również dobrze możemy \(\displaystyle{ \frac{\left|\Delta d\right|}{\left|d\right|}}\) zastąpić z \(\displaystyle{ 2^{-t} }\), i dalej będzie warunek OK (i też powiedzmy "bardziej intuicyjny" ponieważ byłby to błąd względny tylko że trochę "zmodyfikowany" w zależności od zmiennych). Wynika to tak właściwie bezpośrednio z definicji \(\displaystyle{ \left|\Delta d\right|}\) (było u nas na wykładzie pokazane), jednak to ale nam nie gwarantuje czemu \(\displaystyle{ cond\left(\phi ,\:d\right)\:\frac{\left|\Delta d\right|}{\left|d\right|}}\) miałby być \(\displaystyle{ \ge }\) niż \(\displaystyle{ \frac{\left|\phi \left(d+\Delta d\right)-\phi \left(d\right)\right|}{\left|\phi \left(d\right)\right|}}\)
I właśnie o to pytam: Czemu tak jest?
Skąd się bierze iloraz w definicji uwarunkowania zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 maja 2020, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Skąd się bierze iloraz w definicji uwarunkowania zadania?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2020, o 21:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj wzorów w nazwie tematu.
Powód: Nie używaj wzorów w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Skąd się bierze iloraz w definicji uwarunkowania zadania?
Bierze się stąd, że błąd względny danych przenosi się na błąd względny wyników z mnożnikiem co najwyżej równym wskaźnikowi uwarunkowania.
Ten mnożnik nazywa się względnym wskaźnikiem uwarunkowania zadania.
Nie musi być \(\displaystyle{ \geq }\). Z reguły szacowanie \(\displaystyle{ \kappa_{w} }\) w praktyce numerycznej przeprowadza się z góry.
Ten mnożnik nazywa się względnym wskaźnikiem uwarunkowania zadania.
Nie musi być \(\displaystyle{ \geq }\). Z reguły szacowanie \(\displaystyle{ \kappa_{w} }\) w praktyce numerycznej przeprowadza się z góry.