Jedynym dodatnim miejscem zerowym funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{1+x ^{2} } - \frac{1}{2} }\) jest \(\displaystyle{ x ^{*} = 1}\). W ilu iteracjach metoda bisekcji startująca z odcinka \(\displaystyle{ \left[0, 4\right] }\) wyznaczy \(\displaystyle{ x ^{*} }\) z dokładnością \(\displaystyle{ \epsilon = 2 ^{-10} }\)? Czy metoda Newtona będzie lokalnie zbieżna kwadratowo do \(\displaystyle{ x ^{*} }\)? Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ x _{0} = 2 }\) to iteracja postaci
\(\displaystyle{ x _{n+1} = x _{n} + 2\cdot f(x _{n} )}\)
jest kwadratowo zbieżna do \(\displaystyle{ x ^{*} }\).
Aproksymacja metodą bisekcji i Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 19 lut 2016, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Borusławice
- Podziękował: 13 razy
Aproksymacja metodą bisekcji i Newtona
Ostatnio zmieniony 21 lut 2020, o 16:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Aproksymacja metodą bisekcji i Newtona
Zadanie z egzaminu z Metod Numerycznych Pana dr Piotra Krzyżanowskiego MiMUW.
Metoda bisekcji (połowienia)
Twierdzenie o szacowaniu błędu w metodzie bisekcji (połowienia)
\(\displaystyle{ | r -c_{n}| \leq 2^{-(n+1)}(b_{0} - a_{0})}\)
\(\displaystyle{ 2^{-(n+1)} \cdot ( \cdot ) \leq 2^{-10} }\)
\(\displaystyle{ n = ? }\)
Metoda Newtona
Podstawiamy \(\displaystyle{ f, \ \ f^{'} }\) do:
\(\displaystyle{ x_{n+1} = x_{n} - \frac{ f(x_{n})}{f^{'}(x_{n})} , \ \ n\geq 0 }\)
\(\displaystyle{ x_{n+1} =...}\)
Analiza błędów metody Newtona
Wykazujemy równość
\(\displaystyle{ e_{n+1} = \frac{1}{2}\frac{f^{''}(\xi_{n})}{f^{'}(\xi_{n})} e^{2}_{n} \approx \frac{1}{2}\frac{f^{''}(r)}{f^{'}(r)}e^{2}_{n} = C e^{2}_{n}, \ \ C= const. }\)
albo nierówność
\(\displaystyle{ |x_{n+1} - r|\leq |C(x_{n} - r)^2|, \ \ n\geq 0.}\)
Metoda bisekcji (połowienia)
Twierdzenie o szacowaniu błędu w metodzie bisekcji (połowienia)
\(\displaystyle{ | r -c_{n}| \leq 2^{-(n+1)}(b_{0} - a_{0})}\)
\(\displaystyle{ 2^{-(n+1)} \cdot ( \cdot ) \leq 2^{-10} }\)
\(\displaystyle{ n = ? }\)
Metoda Newtona
Podstawiamy \(\displaystyle{ f, \ \ f^{'} }\) do:
\(\displaystyle{ x_{n+1} = x_{n} - \frac{ f(x_{n})}{f^{'}(x_{n})} , \ \ n\geq 0 }\)
\(\displaystyle{ x_{n+1} =...}\)
Analiza błędów metody Newtona
Wykazujemy równość
\(\displaystyle{ e_{n+1} = \frac{1}{2}\frac{f^{''}(\xi_{n})}{f^{'}(\xi_{n})} e^{2}_{n} \approx \frac{1}{2}\frac{f^{''}(r)}{f^{'}(r)}e^{2}_{n} = C e^{2}_{n}, \ \ C= const. }\)
albo nierówność
\(\displaystyle{ |x_{n+1} - r|\leq |C(x_{n} - r)^2|, \ \ n\geq 0.}\)