Interpolacja a wielomian trygonometryczny.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Interpolacja a wielomian trygonometryczny.
Weźmy \(\displaystyle{ n+1}\) węzłów takich, że \(\displaystyle{ 0 \le x_0< ... < x_n <\pi}\) oraz wartości odpowiednio \(\displaystyle{ y_0,y_1...y_n}\). Jak pokazać, że istnieje dokładnie jeden wielomian trygonometryczny \(\displaystyle{ P(x)= \sum_{i=0}^{n}a_i \cos (ix)}\), taki że \(\displaystyle{ P(x_k)=y_k}\) dla \(\displaystyle{ k=0...n}\)
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Interpolacja a wielomian trygonometryczny.
no nie mam niestety.
spróbuj zrobić sobie macierz z wyrazami \(\displaystyle{ a_{i,k} = cos(k \cdot x_i )}\)
Czy przypadkiem nie jest to macierz odwracalna?
spróbuj zrobić sobie macierz z wyrazami \(\displaystyle{ a_{i,k} = cos(k \cdot x_i )}\)
Czy przypadkiem nie jest to macierz odwracalna?
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Re: Interpolacja a wielomian trygonometryczny.
No tak. Jak rozpiszemy sobie taki równań, który nas interesuje to wystarczy pokazać, że macierz o której napisałeś jest odwracalna a to wszystko załatwi. Ale tutaj pojawia się problem. Raczej liczenie wyznacznika odpada.-- 20 sty 2019, o 22:57 --A dobrze. Już wszystko się rozjaśniło. Dzięki za wskazówkę.