Wykres Nyquista

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
maki1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2016, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pławna
Podziękował: 5 razy

Wykres Nyquista

Post autor: maki1234 »

Witam,

Mam do narysowania kilka przybliżonych wykresów Nyquista dla różnych transmitancji. Wiem jak się za to zabrać, lecz w pewnym punkcie gdy mam wyznaczone wzory na \(\displaystyle{ P(\omega)}\) oraz \(\displaystyle{ Q(\omega)}\) muszę wyznaczyć wartościu tych funkcji dla minimum \(\displaystyle{ \omega = 0}\), \(\displaystyle{ \omega = \omega_{s}}\) oraz \(\displaystyle{ \omega = \infty}\). O ile nie ma problemu z zerem i nieskończonością to nie mam pojęcia o co chodzi z tą \(\displaystyle{ \omega = \omega_{s}}\). Co tutaj podstawić? Podejrzewam, że jakąś wartość dla danej transmitancji... Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Wykres Nyquista

Post autor: Janusz Tracz »

Nie jestem pewien ale \(\displaystyle{ \omega_{s}}\) to chyba ta częstotliwość dla której część urojona transmitancji się zeruje tj. \(\displaystyle{ \Im\left\{ G\left( j\omega\right) \right\}=0}\) wtedy rozważanie \(\displaystyle{ \Re\left\{ G(j\omega)\right\}}\) rozstrzyga problem stabilności układu.
ODPOWIEDZ