Aproksymacja funkcją wymierną.

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Aproksymacja funkcją wymierną.

Post autor: fluffiq »

Dokonano pomiaru wielkości w czasie \(\displaystyle{ t_{j}}\) i otrzymano zależność \(\displaystyle{ f_{(t_{j})}}\), gdzie \(\displaystyle{ t_{j}}\) to czas pomiaru próbki.

Jaki algorytm należy zastosować by dokonać aproksymacji \(\displaystyle{ v_{t} = \frac{x}{t}+b}\)

Co jest wynikiem poprawnie wykonanej aproksymacji?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Aproksymacja funkcją wymierną.

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ v(t_{i}) = \frac{x_{i}}{t_{i}} + b}\)

\(\displaystyle{ v(t_{i}) = \frac{x_{i}}{f^{-1}(t_{i})} + b.}\)
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Re: Aproksymacja funkcją wymierną.

Post autor: fluffiq »

janusz47 pisze:\(\displaystyle{ v(t_{i}) = \frac{x_{i}}{t_{i}} + b}\)

\(\displaystyle{ v(t_{i}) = \frac{x_{i}}{f^{-1}(t_{i})} + b.}\)
\(\displaystyle{ f^{-1}}\) Czym będzie ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Aproksymacja funkcją wymierną.

Post autor: janusz47 »

Funkcją odwrotną funkcji \(\displaystyle{ f}\)

\(\displaystyle{ x_{i} = x(t_{i}).}\)
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Re: Aproksymacja funkcją wymierną.

Post autor: fluffiq »

W sumie to się zastanawiam bardzo co by napisać w przypadku takiego zdania. Wydaje mi się ze sam wzór to będzie stanowczo za mało. Mimo wszystko dzięki za naświetlenie problemu.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Aproksymacja funkcją wymierną.

Post autor: janusz47 »

Należy stworzyć algorytm aproksymacyjny obliczania wielkości \(\displaystyle{ v(t_{i}), i=1,2,...,n.}\)
ODPOWIEDZ