Optymalizacja - gradient i powell
Cześć. Potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu 2 zadań z optymalizacji ponieważ nie rozumiem tych
metod: 1 zadanie dotyczy gradientu
funkcji a drugie zadanie metody Powella
1) Obliczyć gradient funkcji
\(\displaystyle{ f(x,y)= 2x^{3} \cdot y^{2}-3x^{2} \cdot y^{2}}\)
określić współrzędne następnego punktu przy punkcie
startu \(\displaystyle{ [1,1}\)] i kroku \(\displaystyle{ L = 1}\), gdy szukamy minimum funkcji celu.
a więc liczmy pochodne 1 rzędu po \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)
po \(\displaystyle{ x}\) − \(\displaystyle{ 6x^{2} \cdot y^{2}-6x \cdot y^{2}}\)
po \(\displaystyle{ y}\) − \(\displaystyle{ 4x^{3} \cdot y-6x^{2} \cdot y}\)
Teraz podstawiam punkt startowy \(\displaystyle{ (1,1)}\) pod obliczone pochodne i mam wynik \(\displaystyle{ [0,2]}\) a więc o tyle się przemieszczamy dla \(\displaystyle{ L=1}\). A więc nowy punkt dla \(\displaystyle{ L=1}\) to \(\displaystyle{ [1,3]}\).
Co dalej należy zrobić?
Zad 2
Dla funkcji \(\displaystyle{ f(x,y) = 2x + 4y^{2}}\) dla punktu startu \(\displaystyle{ x_0 = [-1,1]}\) proszę wykonać jedną iterację wykorzystując algorytm metody Powell’a (wraz z generacją kierunku sprzężonego)
Za to zadanie nie wiem jak się zabrać
Optymalizacja - metoda Powella i gradientu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pabianice
Optymalizacja - metoda Powella i gradientu
Ostatnio zmieniony 10 cze 2018, o 16:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.