Aby obliczyć \(\displaystyle{ S(a,b)=a^2-b^2}\) można użyć algorytmu \(\displaystyle{ \varphi_1(a,b)=a \cdot a-b \cdot b}\), lub \(\displaystyle{ \varphi_2(a,b)=(a+b)(a-b)}\). Wykaż, że oba algorytmy są numerycznie poprawne.
Jak to zrobić?
Wykaż, że algorytm jest numerycznie poprawny
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że algorytm jest numerycznie poprawny
Ostatnio zmieniony 6 maja 2018, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.