Równanie nieliniowe metodą Picarda - iteracji prostych

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
unknownusername
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2017, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie nieliniowe metodą Picarda - iteracji prostych

Post autor: unknownusername »

Metoda Picarda wynika z twierdzenia Banacha o kontrakcji.
\(\displaystyle{ f(x)=0\\
f(x)+x-x=0}\)

\(\displaystyle{ x=f(x)+x}\) | drugie wyrażenie to jest funkcja
Przykład:
\(\displaystyle{ e^{-x}-\tg x=0}\) mam rozwiązanie ale prosiłbym o krok po kroku

Dodam że mam 2 rozwiązanie wzór jest przekształcony w 1 przypadku do \(\displaystyle{ \arctan}\) przez obie strony i logarytm naturalny w 2 przypadku
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2017, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Re: Równanie nieliniowe metodą Picarda - iteracji prostych

Post autor: jutrvy »

O co Ci konkretnie chodzi? Sformułuj ściśle pytanie.
ODPOWIEDZ