Metody numeryczne - Teoria błędów

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
dreams955
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Metody numeryczne - Teoria błędów

Post autor: dreams955 »

Mam takie zadanko:Oblicz wyrażenie
r = \(\displaystyle{ \frac{3,2 * 356,7 * 0,04811}{7,1948 * 34,56}}\)
Zakładamy, że wszystkie cyfry podane w liczbach są dokładne. Podaj błąd
względny i bezwzględny r. Zaokrąglij wynik oraz błąd tak aby nie utracić
żadnej cyfry dokładnej.

Pierwszy raz operuję także programem OCTAVA i chciałbym wiedzieć czy wszystko co tu mam zapisane to jest całość zadania?
legenda: (d=delta)

octave:1> format long
octave:2>
octave:2> x1 = 3.2;
octave:3> x2 = 356.7;
octave:4> x3 = 0.04811;
octave:5> x4 = 7.1948;
octave:6> x5 = 34.56;
octave:7>
octave:7> dx1 = 0.05;
octave:8> dx2 = 0.05;
octave:9> dx3 = 0.000005;
octave:10> dx4 = 0.00005;
octave:11> dx5 = 0.005;
octave:12>
octave:12> r = (x1 * x2 * x3) / (x4 * x5)
r = 0.220849278491256
octave:13>
octave:13> dr = 1 / (x4 * x5) * ((x2 * x3) * dx1 + (x1 * x3) * dx2 + (x1 * x2) * dx3) + ...
> (x1 * x2 * x3) / (x5 * x4 ^ 2) * dx4 + (x1 * x2 * x3) / (x4 * x5 ^ 2) * dx5
dr = 0.00353816615392527
octave:14>
octave:14> Dr = dr / r
Dr = 0.0160207277021525
octave:15>
octave:15> dr = dr + abs(r - 0.221)
dr = 0.00368888766266925
octave:16>
octave:16> dr = 0.004
dr = 0.00400000000000000
octave:17> r = 0.221
r = 0.221000000000000
octave:18> Dr = dr / r
Dr = 0.0180995475113122
octave:19>

Czyli wychodzi na to, że:
r = 0.220849278491256

Błąd bezwzględny
∆r = 0.00353816615392527

Błąd względny
δr = 0.0160207277021525 = 1.6%

Do tego miejsca, wydaje mi się wszystko poprawne, ale teraz tak. "Zaokrąglij wynik oraz błąd tak aby nie utracić żadnej cyfry dokładnej." Co ja mam tu tak właściwie zrobić ?
ODPOWIEDZ