interpolacja coshx

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

interpolacja coshx

Post autor: aGabi94 »

Mam dane węzły \(\displaystyle{ x_{0},x_{1},...,x_{22} \in [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \vee x\in [-1,1] , f(x)=\cosh=\frac{e^x+e^{-x}}{2}}\)
Pokazać,że :
\(\displaystyle{ |f(x)-p(x)| \le 5*10^{-23}|f(x)|, p(x)-}\)wielomian interpolacyjny
Próbowałam coś ze wzoru:
\(\displaystyle{ f(x)-p(x) \le \frac{f^{23}(\xi)}{23!} \prod_{i=0}^{22} (x-x_{i})}\), ale
nie wiem jak to ograniczyć, bo pochodna to będzie na zmianę , dla parzystych \(\displaystyle{ \cosh}\),dla nieparzystych \(\displaystyle{ \sinh}\). Proszę o pomoc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

interpolacja coshx

Post autor: Kartezjusz »

Jak dla obu pokażesz ograniczenie. Bierzesz maksimum.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

interpolacja coshx

Post autor: aGabi94 »

Chodzi mi o to,że wychodzi mi coś takiego \(\displaystyle{ |\frac{2^{23}}{23!}| \le 5*10^{-23}}\) nie wiem jak to pokazać,że takie coś zachodzi( o ile zachodzi )
ODPOWIEDZ