Grupa

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Grupa

Post autor: NIEzdolny »

Czy para \(\displaystyle{ (\ZZ_{51}, \cdot_{51})}\) jest grupą. - W odpowiedzi jest, że to prawda.
Wg mnie nie bo aby struktura była grupą to liczba musi być pierwsza.
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 19:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa

Post autor: Jan Kraszewski »

Jesteś pewny, że dobrze przepisałeś zadanie?

JK
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Grupa

Post autor: NIEzdolny »

Ok w grupie \(\displaystyle{ \ZZ_{51}}\) jest w prawym górnym rogu znak \(\displaystyle{ \perp}\). Czy wtedy jest inny warunek na istnienie grupy?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa

Post autor: Jan Kraszewski »

Co zatem oznacza \(\displaystyle{ \ZZ_{51}^\perp}\) ?

JK
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Grupa

Post autor: NIEzdolny »

Zbiór liczb \(\displaystyle{ \{1,2, ... ,50\}}\) które są względnie pierwsze z \(\displaystyle{ 51}\).

Mam jeszcze takie zadanie para \(\displaystyle{ (\ZZ_{41},\cdot_{41})}\) bez znaku \(\displaystyle{ \perp}\) i jest podane w odpowiedzi, że nie jest to grupa. Tyle tylko, że liczba \(\displaystyle{ 41}\) jest pierwsza. O co tu chodzi?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 21:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa

Post autor: Jan Kraszewski »

NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 20:43 Zbiór liczb \(\displaystyle{ \{1,2, ... ,50\}}\) które są względnie pierwsze z \(\displaystyle{ 51}\).
No i teraz masz pokazać, że ten zbiór z mnożeniem modulo \(\displaystyle{ 51}\) jest grupą. Z łącznością i elementem neutralnym nie ma problemu, wystarczy pokazać, że każdy element \(\displaystyle{ a\in\ZZ_{51}^\perp}\) ma element odwrotny (co wymaga skorzystanie z faktu, że \(\displaystyle{ NWD(a,51)=1}\)).
NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 20:43 Mam jeszcze takie zadanie para \(\displaystyle{ (\ZZ_{41},\cdot_{41})}\) bez znaku \(\displaystyle{ \perp}\) i jest podane w odpowiedzi, że nie jest to grupa. Tyle tylko, że liczba \(\displaystyle{ 41}\) jest pierwsza. O co tu chodzi?
A zero ma element odwrotny?

JK

PS
Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, bo w końcu zacznę wyrzucać posty do Kosza.
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Grupa

Post autor: NIEzdolny »

No i teraz masz pokazać, że ten zbiór z mnożeniem modulo \(\displaystyle{ 51}\) jest grupą. Z łącznością i elementem neutralnym nie ma problemu, wystarczy pokazać, że każdy element \(\displaystyle{ a\in\ZZ^\perp_{51}}\) ma element odwrotny (co wymaga skorzystanie z faktu, że \(\displaystyle{ NWD(a,51)=1}\)).
Czyli każda para \(\displaystyle{ \ZZ^\perp}\) będzie grupą?
A zero ma element odwrotny?

Chyba nie, bo wszystko pomnożone przez zero daje \(\displaystyle{ 0}\) a nie \(\displaystyle{ 1}\)
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 21:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa

Post autor: Jan Kraszewski »

NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 21:44 Czyli każda para \(\displaystyle{ \ZZ^\perp}\) będzie grupą?
Jak zrobisz dowód dla \(\displaystyle{ \ZZ^\perp_{51}}\) to zobaczysz, czy uogólnia się (tzn czy 51 jest ważne, czy nie).
NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 21:44 Chyba nie, bo wszystko pomnożone przez zero daje \(\displaystyle{ 0}\) a nie \(\displaystyle{ 1}\)
No to jak to wpływa na bycie (bądź nie) grupą?

JK
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Grupa

Post autor: NIEzdolny »

No to jak to wpływa na bycie (bądź nie) grupą?
Skoro nie ma elementu odwrotnego do 0 to nie będzie to grupą, tak?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak.

JK
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Grupa

Post autor: NIEzdolny »

Czy to znaczy, że każde \(\displaystyle{ (\ZZ_m,\cdot_m)}\) nie będzie grupą, bo nie ma elementu odwrotnego dla \(\displaystyle{ 0}\)?
No i teraz masz pokazać, że ten zbiór z mnożeniem modulo \(\displaystyle{ 51}\) jest grupą. Z łącznością i elementem neutralnym nie ma problemu, wystarczy pokazać, że każdy element \(\displaystyle{ a\in\ZZ^\perp_{51}}\) ma element odwrotny (co wymaga skorzystanie z faktu, że \(\displaystyle{ NWD(a,51)=1}\)).
Jeżeli każde \(\displaystyle{ a \in\ZZ^\perp}\) jest względnie pierwsze z \(\displaystyle{ 51}\) to oznacza, że ma element odwrotny, co oznacza, że będzie to grupa.
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak.

Otaczaj tagami [latex][/latex] całe wyrażenia matematyczne.

JK
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Grupa

Post autor: NIEzdolny »

Czy można w takim razie uogólnić to że każde \(\displaystyle{ (\ZZ^\perp_m, \cdot_m)}\) będzie grupą?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 22:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Symbol mnożenia to \cdot.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Grupa

Post autor: Jan Kraszewski »

NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 22:16Jeżeli każde \(\displaystyle{ a \in\ZZ^\perp}\) jest względnie pierwsze z \(\displaystyle{ 51}\) to oznacza, że ma element odwrotny,
A udowodniłeś to? Jak?
NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 22:31 Czy można w takim razie uogólnić to że każde \(\displaystyle{ (\ZZ^\perp_m, \cdot_m)}\) będzie grupą?
Jan Kraszewski pisze: 9 cze 2022, o 22:01 Jak zrobisz dowód dla \(\displaystyle{ \ZZ^\perp_{51}}\) to zobaczysz, czy uogólnia się (tzn czy 51 jest ważne, czy nie).
I powtarzam - poprawianie Twoich postów jest uciążliwe:
Jan Kraszewski pisze: 9 cze 2022, o 22:23Otaczaj tagami [latex][/latex] całe wyrażenia matematyczne.
JK
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Grupa

Post autor: NIEzdolny »

Jeżeli każde \(\displaystyle{ (\ZZ_m,\cdot_m)}\) nie będzie grupą to czy \(\displaystyle{ (\ZZ_m,+_m)}\) też nie będzie grupą?
ODPOWIEDZ