Skąd info o kwaternionach?
- Borneq
- Użytkownik
- Posty: 247
- Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
- Podziękował: 13 razy
Skąd info o kwaternionach?
Gdzie można poczytać na temat kwaternionów, w internecie oraz ciekawe książki?
Jak zdefiniowane są 4 podstawowe operacje oraz funkcje trygonometryczne i wykładnicze?
Czy istnieje coś takiego jak rozszerzenie transformaty Fouriera na kwaterniony?
Jak zdefiniowane są 4 podstawowe operacje oraz funkcje trygonometryczne i wykładnicze?
Czy istnieje coś takiego jak rozszerzenie transformaty Fouriera na kwaterniony?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: Skąd info o kwaternionach?
W artykule LICZBY ZESPOLONE I KWATERNIONY Z. Z Marciniaka w Delcie...
- Borneq
- Użytkownik
- Posty: 247
- Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
- Podziękował: 13 razy
Re: Skąd info o kwaternionach?
Fany artykuł w Deltami, napisany prostym językiem, są jeszcze książki Hitzera.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Skąd info o kwaternionach?
Jest piękna książeczka Wacława Sierpińskiego. Arytmetyczna Teorya Kwaternionów. Wykłady Uniwersyteckie. Napisana przez Profesora ręcznie we Lwowie w 1909 roku.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Skąd info o kwaternionach?
W załączniku przesyłam książkę.
- Załączniki
-
- W.Sierpinski-Kwaterniony.pdf
- (1.91 MiB) Pobrany 54 razy
- Borneq
- Użytkownik
- Posty: 247
- Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
- Podziękował: 13 razy
Re: Skąd info o kwaternionach?
Bardzo fajna książeczka, zacząłem czytać.
Czy z tekstu na pierwszej stronie wynika że kwaterniony są całkowicie równoważne liczbom zespolonym? nic nam nowego nie dają?
Ne doczytałem - kwaterninon to nie liczba zespolona ale jakby para liczb zespolonych...
Czy z tekstu na pierwszej stronie wynika że kwaterniony są całkowicie równoważne liczbom zespolonym? nic nam nowego nie dają?
Ne doczytałem - kwaterninon to nie liczba zespolona ale jakby para liczb zespolonych...
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Re: Skąd info o kwaternionach?
Kwaterniony to struktura algebraiczna (pierścień nieprzemienny) rozszerzający liczby zespolone; nieprzemienny pierścień z dzieleniem. Przyjemnym wprowadzeniem jest książka
John Vince, Quaternions for Computer Graphics, 2011.
John Vince, Quaternions for Computer Graphics, 2011.