Zadanie z układem równań w Pierścieniach
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2022, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Zadanie z układem równań w Pierścieniach
Podpunkt B udało mi się zrobić ( wyszło mi \(\displaystyle{ x=3 , y=5}\) co się zgadza) aczkolwiek gdy robię podpunkt A w ten sam sposób to nie wychodzi żaden sensowny wynik.
Czy mógłby proszę ktoś rozwiązać podpunkt A ?
Mogę tez dosłać moje rozwiązanie z podpunktu B jeśli trzeba.
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 24 mar 2022, o 12:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Teraz nie linkujemy, tylko dodajemy załączniki. Zły dział.
Powód: Teraz nie linkujemy, tylko dodajemy załączniki. Zły dział.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
W \(\displaystyle{ (a)}\) zapisał bym, że \(\displaystyle{ 3y=1-2x}\) zatem \(\displaystyle{ 4 \cdot 3y = 4 - 8x}\) (gdzie równości są \(\displaystyle{ \mod 11}\)). Stąd można wyznaczyć możliwe wartości \(\displaystyle{ y}\). Podstaw je pod drugie równanie aby dostać kongruencję z jedną niewiadomą.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2022, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
W jaki sposób podstawić \(\displaystyle{ 12y = 4 -8x}\) pod \(\displaystyle{ 6x + 5y = 5}\) ?
Musiałbym pomnożyć obustronnie w obu równaniach ?
\(\displaystyle{ 60y = 20 - 40x\\
72x + 60y = 60}\)
Jak tak podstawię to otrzymam
\(\displaystyle{ 72x + 20 -40x = 60}\)
co po skróceniu da
\(\displaystyle{ 32x = 40}\) a \(\displaystyle{ 40}\) nie może być bo nie wyjdzie reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ 11}\)
Musiałbym pomnożyć obustronnie w obu równaniach ?
\(\displaystyle{ 60y = 20 - 40x\\
72x + 60y = 60}\)
Jak tak podstawię to otrzymam
\(\displaystyle{ 72x + 20 -40x = 60}\)
co po skróceniu da
\(\displaystyle{ 32x = 40}\) a \(\displaystyle{ 40}\) nie może być bo nie wyjdzie reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ 11}\)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2022, o 13:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
\(\displaystyle{ 12y}\) to \(\displaystyle{ y}\) w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\).
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
Albo \(\displaystyle{ 4\cdot 3=1}\) w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}.}\)
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2022, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
Tak jak napisałem pierwsze równanie \(\displaystyle{ 3y=1-2x}\) mnożysz przez \(\displaystyle{ 4}\) i korzystasz z tego, że jesteś w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) (czyli zachodzi równość którą JK napisał).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2022, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
W jaki sposób mam z tego skorzystać ?Janusz Tracz pisze: ↑24 mar 2022, o 13:46 Tak jak napisałem pierwsze równanie \(\displaystyle{ 3y=1-2x}\) mnożysz przez \(\displaystyle{ 4}\) i korzystasz z tego, że jesteś w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) (czyli zachodzi równość którą JK napisał).
Nic mi to nie mówi
Wysłałbyś proszę równania krok po kroku z których wynika że \(\displaystyle{ x=3}\) ?
Wysłałem tez foto równań nauczycielki ale ich nie rozumiem
[ciach]
Dodano po 1 minucie 15 sekundach:
W jaki sposób \(\displaystyle{ 6x + 9y = 3}\) zostało zamienione na \(\displaystyle{ 6x = 3 + 2y}\) ?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2022, o 13:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Teraz nie linkujemy, tylko dodajemy załączniki, ale nie z bazgrołami.
Powód: Teraz nie linkujemy, tylko dodajemy załączniki, ale nie z bazgrołami.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
chmurek3508, na tym forum obowiązują pewne zasady. Albo używasz \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, albo w ostateczności możesz dodać załącznik z ładnym, drukowanym tekstem. Linki i bazgroły na kartce nie przechodzą.
Poza tym mam pytanie: wiesz co to jest pierścień \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\)? Wiesz, że w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) np. \(\displaystyle{ -9=2}\) (gdzie przez \(\displaystyle{ -9}\) rozumiemy element przeciwny do \(\displaystyle{ 9}\))?
JK
Poza tym mam pytanie: wiesz co to jest pierścień \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\)? Wiesz, że w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) np. \(\displaystyle{ -9=2}\) (gdzie przez \(\displaystyle{ -9}\) rozumiemy element przeciwny do \(\displaystyle{ 9}\))?
Dodano \(\displaystyle{ 2y}\) do obu stron równania.chmurek3508 pisze: ↑24 mar 2022, o 13:52 W jaki sposób \(\displaystyle{ 6x + 9y = 3}\) zostało zamienione na \(\displaystyle{ 6x = 3 + 2y}\) ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2022, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
\(\displaystyle{ 2x + 3y = 1}\) dla \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\)
\(\displaystyle{ 6x + 5y = 5}\)
Stąd
\(\displaystyle{ 6x = 9y = 3 \rightarrow 6x = 3 + 2y \\
6x + 5y = 5 \rightarrow ( 3 + 2y ) + 5y = 5 \rightarrow 7y = 2,\ \ y = 5}\)
Najmocniej przepraszam za bazgroły na kartce
Czy mógłbyś mi proszę wytłumaczyć w jaki sposób to zaszło ?
\(\displaystyle{ 6x = 9y = 3 \rightarrow 6x = 3 + 2y}\)
\(\displaystyle{ 6x + 5y = 5}\)
Stąd
\(\displaystyle{ 6x = 9y = 3 \rightarrow 6x = 3 + 2y \\
6x + 5y = 5 \rightarrow ( 3 + 2y ) + 5y = 5 \rightarrow 7y = 2,\ \ y = 5}\)
Najmocniej przepraszam za bazgroły na kartce
Czy mógłbyś mi proszę wytłumaczyć w jaki sposób to zaszło ?
\(\displaystyle{ 6x = 9y = 3 \rightarrow 6x = 3 + 2y}\)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2022, o 14:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
Oporny jesteś. Przeczytaj instrukcję LaTeXa: [instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a.
Już pisałem:chmurek3508 pisze: ↑24 mar 2022, o 14:01 Czy mógłbyś mi proszę wytłumaczyć w jaki sposób to zaszło ?
\(\displaystyle{ 6x +9y = 3 \rightarrow 6x = 3 + 2y}\)
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
Do póki nie zrozumiesz, że \(\displaystyle{ 12=1}\) w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) to nie będziesz wiedzieć jak. JK zadaje Ci pytania i to na nie najpierw powinieneś odpowiedzieć. Tak jak \(\displaystyle{ -9=2}\), czy z tym czujesz się swobodnie?
A wiesz czym jest \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) i co się w tym zadaniu w ogóle dzieje?
Nie chce Ci dać gotowca bo jednego już masz i efekt jest marny.chmurek3508 pisze: ↑24 mar 2022, o 13:52 Wysłałbyś proszę równania krok po kroku z których wynika że \(\displaystyle{ x=3}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2022, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
jeżeli dodam do obu stron równania \(\displaystyle{ 2y}\) to otrzymam:
\(\displaystyle{ 6x + 11y = 3 + 2y}\)
Czy \(\displaystyle{ 11y}\) znika ponieważ jest to \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) ?
Edit:
W podpunkcie B który zrobiłem poprawnie nie było takiej sytuacji w której dodawałem po obu stronach
\(\displaystyle{ 6x + 11y = 3 + 2y}\)
Czy \(\displaystyle{ 11y}\) znika ponieważ jest to \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) ?
Edit:
W podpunkcie B który zrobiłem poprawnie nie było takiej sytuacji w której dodawałem po obu stronach
Ostatnio zmieniony 24 mar 2022, o 14:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zadanie z układem równań w Pierścieniach
W matematyce nic nie "znika", natomiast \(\displaystyle{ 11y=0}\). Czy to Cię dziwi? Czy możesz jednak odpowiedzieć na moje pytanie:chmurek3508 pisze: ↑24 mar 2022, o 14:21 Czy \(\displaystyle{ 11y}\) znika ponieważ jest to \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) ?
Bo obawiam się, że bez ustalenia tego nauczysz się tylko kilku magicznych ruchów, co na dłuższą metę nic nie da.Jan Kraszewski pisze: ↑24 mar 2022, o 13:53Poza tym mam pytanie: wiesz co to jest pierścień \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\)?
"Dodawanie do obu stron" to bardziej formalna nazwa na "przenoszenie na drugą stronę ze zmienionym znakiem".chmurek3508 pisze: ↑24 mar 2022, o 14:21 W podpunkcie B który zrobiłem poprawnie nie było takiej sytuacji w której dodawałem po obu stronach
JK