Ideał

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Akiva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 sty 2018, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy

Ideał

Post autor: Akiva »

Mam problem z następującym zadaniem.
Niech $$q=(2, x)^{2} \vartriangleleft \mathbb{Z}[x] $$ a) Pokazać, że \(\displaystyle{ q}\) jest pierwsze.
b) Pokazać, że $$q=(4, x) \cap (2,x^{2}).$$
Ostatnio zmieniony 23 mar 2022, o 16:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Ideał

Post autor: Dasio11 »

Teza podpunktu (a) jest nieprawdziwa, bo \(\displaystyle{ 2x \in q}\) ale \(\displaystyle{ 2 \notin q}\) i \(\displaystyle{ x \notin q}\).

Żeby udowodnić (b), zauważ najpierw że \(\displaystyle{ q = (4, 2x, x^2)}\) (bo ogólnie: \(\displaystyle{ (a, b) \cdot (c, d) = (ac, ad, bc, bd)}\)). Wtedy łatwo udowodnić że \(\displaystyle{ q \subseteq (4, x)}\) i \(\displaystyle{ q \subseteq (2, x^2)}\), co daje \(\displaystyle{ q \subseteq (4, x) \cap (2, x^2)}\). Dla dowodu zawierania w drugą stronę wystarczy zauważyć, że wielomiany w \(\displaystyle{ (4, x)}\) muszą mieć wyraz wolny podzielny przez cztery, a wielomiany w \(\displaystyle{ (2, x^2)}\) muszą mieć parzysty współczynnik przy iksie, bo to od razu pozwala przedstawić dowolny wielomian z przekroju jako kombinację elementów \(\displaystyle{ 4, 2x, x^2}\).
ODPOWIEDZ