Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2022, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 50
- Podziękował: 7 razy
Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Treść zadania jest następująca :
Niech \(\displaystyle{ G = GL(4, \RR), H = SL(4, \RR)}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ H < G}\).
Proponowane rozwiązanie :
\(\displaystyle{ G = GL(4, \RR)}\) - wszystkie rzeczywiste nieosobliwe macierze stopnia \(\displaystyle{ 4}\) z wyznacznikiem różnym od \(\displaystyle{ 0}\).
\(\displaystyle{ H = SL(4, \RR)}\) - macierze należące do grupy \(\displaystyle{ GL(4, \RR)}\), które posiadają wyznacznik równy dokładnie \(\displaystyle{ 1}\).
Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za rozwiązanie skuteczne, choć mało eleganckie ?
Np. macierz \(\displaystyle{ A}\) (4x4) o wyznaczniku równym \(\displaystyle{ |A| = 2}\) :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\0&0&1&1\\0&0&0&2\end{bmatrix}}\)
Jako domorosły samouk z ciekawością zapoznam się z każdą opinią - Władzik.
Niech \(\displaystyle{ G = GL(4, \RR), H = SL(4, \RR)}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ H < G}\).
Proponowane rozwiązanie :
\(\displaystyle{ G = GL(4, \RR)}\) - wszystkie rzeczywiste nieosobliwe macierze stopnia \(\displaystyle{ 4}\) z wyznacznikiem różnym od \(\displaystyle{ 0}\).
\(\displaystyle{ H = SL(4, \RR)}\) - macierze należące do grupy \(\displaystyle{ GL(4, \RR)}\), które posiadają wyznacznik równy dokładnie \(\displaystyle{ 1}\).
Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za rozwiązanie skuteczne, choć mało eleganckie ?
Np. macierz \(\displaystyle{ A}\) (4x4) o wyznaczniku równym \(\displaystyle{ |A| = 2}\) :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\0&0&1&1\\0&0&0&2\end{bmatrix}}\)
Jako domorosły samouk z ciekawością zapoznam się z każdą opinią - Władzik.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2022, o 22:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Ale rozwiązanie czego? W ten sposób pokazujesz, że \(\displaystyle{ H}\) jest właściwym podzbiorem \(\displaystyle{ G}\), co nie ma żadnego związku z tezą, która mówi o tym, że \(\displaystyle{ H}\) jest podgrupą \(\displaystyle{ G}\).Wladzik pisze: ↑17 lut 2022, o 22:41Proponowane rozwiązanie :
\(\displaystyle{ G = GL(4, \RR)}\) - wszystkie rzeczywiste nieosobliwe macierze stopnia \(\displaystyle{ 4}\) z wyznacznikiem różnym od \(\displaystyle{ 0}\).
\(\displaystyle{ H = SL(4, \RR)}\) - macierze należące do grupy \(\displaystyle{ GL(4, \RR)}\), które posiadają wyznacznik równy dokładnie \(\displaystyle{ 1}\).
Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za rozwiązanie skuteczne, choć mało eleganckie ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2022, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 50
- Podziękował: 7 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Przepraszam. Nieprecyzyjnie określiłem \(\displaystyle{ H = SL(4, \RR)}\) - GRUPA liniowa zawierającą wszystkie macierze należące do grupy \(\displaystyle{ GL(4, \RR)}\), których wyznacznik jest równy jedności.Jan Kraszewski pisze: ↑17 lut 2022, o 22:58Ale rozwiązanie czego? W ten sposób pokazujesz, że \(\displaystyle{ H}\) jest właściwym podzbiorem \(\displaystyle{ G}\), co nie ma żadnego związku z tezą, która mówi o tym, że \(\displaystyle{ H}\) jest podgrupą \(\displaystyle{ G}\).Wladzik pisze: ↑17 lut 2022, o 22:41Proponowane rozwiązanie :
\(\displaystyle{ G = GL(4, \RR)}\) - wszystkie rzeczywiste nieosobliwe macierze stopnia \(\displaystyle{ 4}\) z wyznacznikiem różnym od \(\displaystyle{ 0}\).
\(\displaystyle{ H = SL(4, \RR)}\) - macierze należące do grupy \(\displaystyle{ GL(4, \RR)}\), które posiadają wyznacznik równy dokładnie \(\displaystyle{ 1}\).
Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za rozwiązanie skuteczne, choć mało eleganckie ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Autorowi tematu (tego jak i innych) proponuję w końcu zajrzeć do dowolnej literatury z podstaw algebry i sprawdzić jaka jest definicja podgrupy.
Odnoszę wrażenie że tracisz też rozeznanie w pojęciu grupy. To jest nie tylko zbiór elementów, ale też działanie określone w tym zbiorze.
To już narzuca się samo przez się, że sprawdzając czy coś jest podgrupą nie wystarczy wykazać że jest to podzbiór, ale też trzeba coś z działaniami sprawdzić.
Napisz jaką znasz definicję grupy/podgrupy. Pociągniemy dalej z podpowiedziami.
Odnoszę wrażenie że tracisz też rozeznanie w pojęciu grupy. To jest nie tylko zbiór elementów, ale też działanie określone w tym zbiorze.
To już narzuca się samo przez się, że sprawdzając czy coś jest podgrupą nie wystarczy wykazać że jest to podzbiór, ale też trzeba coś z działaniami sprawdzić.
Napisz jaką znasz definicję grupy/podgrupy. Pociągniemy dalej z podpowiedziami.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2022, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 50
- Podziękował: 7 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Pytania, które zadaję są związane z pewnym sympatycznym zakładem. Nie chodzi tyle o wiedzę, ile o intuicję - stąd kaleczę pojęcia, którymi operuję. Proszę jedynie o werdykt osób znających się na rzeczy, jaki by on nie był - bo to już sprawa drugorzędna. Oswojenie z Latexem - bezcenne.
Dla uściślenia przedstawię jeszcze raz zagadnienie w jego skorygowanym brzmieniu :
Niech \(\displaystyle{ G = GL(4, \RR), H = SL(4, \RR)}\).
!!! Wykazać, że \(\displaystyle{ H < G}\) !!!
Wyczytałem, że :
\(\displaystyle{ G = GL(4, \RR)}\) - grupa wszystkich rzeczywistych nieosobliwych macierzy stopnia \(\displaystyle{ 4}\) z wyznacznikiem różnym od \(\displaystyle{ 0}\), z działaniem mnożenia macierzy, macierzą jednostkową, elementem odwrotnym z odwracania macierzy
\(\displaystyle{ H = SL(4, \RR)}\) - grupa wszystkich macierzy należących do grupy \(\displaystyle{ GL(4, \RR)}\), które posiadają wyznacznik równy dokładnie \(\displaystyle{ 1}\), z działaniem mnożenia macierzy, macierzą jednostkową, elementem odwrotnym z odwracania macierzy
Pod werdykt podaję poniższe rozumowanie :
Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za dowód, że \(\displaystyle{ H < G}\) ?
Np. macierz \(\displaystyle{ A}\) (4x4) o wyznaczniku równym \(\displaystyle{ |A| = 2}\) :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\0&0&1&1\\0&0&0&2\end{bmatrix}}\)
Władzik
Dla uściślenia przedstawię jeszcze raz zagadnienie w jego skorygowanym brzmieniu :
Niech \(\displaystyle{ G = GL(4, \RR), H = SL(4, \RR)}\).
!!! Wykazać, że \(\displaystyle{ H < G}\) !!!
Wyczytałem, że :
\(\displaystyle{ G = GL(4, \RR)}\) - grupa wszystkich rzeczywistych nieosobliwych macierzy stopnia \(\displaystyle{ 4}\) z wyznacznikiem różnym od \(\displaystyle{ 0}\), z działaniem mnożenia macierzy, macierzą jednostkową, elementem odwrotnym z odwracania macierzy
\(\displaystyle{ H = SL(4, \RR)}\) - grupa wszystkich macierzy należących do grupy \(\displaystyle{ GL(4, \RR)}\), które posiadają wyznacznik równy dokładnie \(\displaystyle{ 1}\), z działaniem mnożenia macierzy, macierzą jednostkową, elementem odwrotnym z odwracania macierzy
Pod werdykt podaję poniższe rozumowanie :
Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za dowód, że \(\displaystyle{ H < G}\) ?
Np. macierz \(\displaystyle{ A}\) (4x4) o wyznaczniku równym \(\displaystyle{ |A| = 2}\) :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\0&0&1&1\\0&0&0&2\end{bmatrix}}\)
Władzik
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Nie można.Wladzik pisze: ↑18 lut 2022, o 22:02 Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za dowód, że \(\displaystyle{ H < G}\) ?
Np. macierz \(\displaystyle{ A}\) (4x4) o wyznaczniku równym \(\displaystyle{ |A| = 2}\) :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\0&0&1&1\\0&0&0&2\end{bmatrix}}\)
Władzik
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2022, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 50
- Podziękował: 7 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Byłbym wdzięczny za krótkie uzasadnienie...Kordyt pisze: ↑18 lut 2022, o 22:10Nie można.Wladzik pisze: ↑18 lut 2022, o 22:02 Czy wskazanie przykładowej macierzy \(\displaystyle{ A}\) należącej do \(\displaystyle{ G}\), a nie należącej do \(\displaystyle{ H}\) można uznać za dowód, że \(\displaystyle{ H < G}\) ?
Np. macierz \(\displaystyle{ A}\) (4x4) o wyznaczniku równym \(\displaystyle{ |A| = 2}\) :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\0&1&1&1\\0&0&1&1\\0&0&0&2\end{bmatrix}}\)
Władzik
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
JKJan Kraszewski pisze: ↑17 lut 2022, o 22:58W ten sposób pokazujesz, że \(\displaystyle{ H}\) jest właściwym podzbiorem \(\displaystyle{ G}\), co nie ma żadnego związku z tezą, która mówi o tym, że \(\displaystyle{ H}\) jest podgrupą \(\displaystyle{ G}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2022, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 50
- Podziękował: 7 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
Dziękuję. Mam poczucie, że dotarłem do sedna problemu.Jan Kraszewski pisze: ↑19 lut 2022, o 11:35JKJan Kraszewski pisze: ↑17 lut 2022, o 22:58W ten sposób pokazujesz, że \(\displaystyle{ H}\) jest właściwym podzbiorem \(\displaystyle{ G}\), co nie ma żadnego związku z tezą, która mówi o tym, że \(\displaystyle{ H}\) jest podgrupą \(\displaystyle{ G}\).
Pozdrawiam - Władzik.
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Algebra na chłopski rozum - Grupa i podgrupa 1
No nie wiem. Twój problem polega na tym, że funkcjonujesz w niedookreślonej sytuacji.
Jeżeli \(\displaystyle{ \left\langle G,\cdot\right\rangle }\) jest grupą oraz \(\displaystyle{ H \subseteq G}\), to wtedy jest sens pytać, czy \(\displaystyle{ H\le G}\) - jest to równoważne z zamkniętością zbioru \(\displaystyle{ H}\) na działanie grupowe, czyli (jak napisał arek1357) ze spełnianiem warunku \(\displaystyle{ (\forall a,b\in H)a\cdot b^{-1}\in H}\).
Natomiast jeśli \(\displaystyle{ H \subseteq G}\) i wiemy skądinąd, że \(\displaystyle{ H}\) jest grupą z tym samym działaniem, co w grupie \(\displaystyle{ G}\), to ponieważ warunek \(\displaystyle{ (\forall a,b\in H)a\cdot b^{-1}\in H}\) jest oczywiście trywialnie spełniony, więc pytanie "czy \(\displaystyle{ H}\) jest podgrupą \(\displaystyle{ G}\)" jest puste, stąd zdziwienie
JK