Ciąg w pierścieniu

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Ciąg w pierścieniu

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Udowodnić, że warunkiem równowążnym aby ciąg \(\displaystyle{ 1, a, a^2,...}\) był arytmetyczny tj. aby \(\displaystyle{ 1-a = a-a^2 = a^2-a^3=...}\) dla elementu \(\displaystyle{ a \in A}\) pierścienia z jednynką jest aby \(\displaystyle{ (1-a)^2=0}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Ciąg w pierścieniu

Post autor: Dasio11 »

Czego tu dowodzić? Warunek \(\displaystyle{ (1-a)^2 = 0}\) jest trywialnie równoważny pierwszej równości z ciągu \(\displaystyle{ 1-a = a-a^2 = a^2-a^3 = \ldots}\), a następne wynikają z pierwszej po obustronnym pomnożeniu przez \(\displaystyle{ a^k}\).
ODPOWIEDZ