Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Post autor: epicka_nemesis »

Moi drodzy Forumowicze. Sprawa jest taka. Otóż staram się zrozumieć pojęcie modułu. Wikipedia podaje, że zaczęło się od Kroneckera, który „modułami” nazywał podgrupy grup abelowych; wynikało to z pewnych dwóch obserwacji, które doprowadziły ostatecznie do przyjęcia współcześnie stosowanej definicji. Odniosę się najpierw do tej pierwszej otóż: dowolną grupę abelową można przekształcić w pierścień przemienny przyjmując ab=0 dla każdego a, b należącego do G. Co to znaczy "przyjmując"? przecież w dowolnej grupoie abelowej i w dowolnym pierścieniu nie zawsze ab=0. Jak wymusić na elementach tej grupy taką własność? przecież nie musi ona zachodzić w dowolnejgrupie? czy to nie jest czasem tak, że w mnożeniu (jeśli chodzi o zwykły iloczyn) wynik jest równy 0 wtedy i tylko wtedy gdy choć jeden z czynników jest równy 0?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Post autor: matmatmm »

epicka_nemesis pisze: 16 lis 2021, o 16:45 dowolną grupę abelową można przekształcić w pierścień przemienny przyjmując ab=0 dla każdego a, b należącego do G. Co to znaczy "przyjmując"?
To znaczy, że definiujemy działanie "mnożenia" w ten właśnie sposób.
przecież w dowolnej grupoie abelowej i w dowolnym pierścieniu nie zawsze ab=0.
1. W grupie abelowej (w notacji addytywnej) nie jest określone mnożenie. 2. Nie twierdzimy przecież, że w ten sposób otrzymamy dowolny pierścień.
Jak wymusić na elementach tej grupy taką własność? przecież nie musi ona zachodzić w dowolnejgrupie?
No właśnie jeśli tak zdefiniujemy, to będzie tak w powstałym pierścieniu dla dowolnej grupy (pamiętajmy, że sama grupa ma tylko działanie dodawania).
czy to nie jest czasem tak, że w mnożeniu (jeśli chodzi o zwykły iloczyn) wynik jest równy 0 wtedy i tylko wtedy gdy choć jeden z czynników jest równy 0?
Zwykły iloczyn jak najbardziej tak, ale tutaj nie dostaniemy zwykłego iloczynu.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Re: Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Post autor: epicka_nemesis »

matmatmm pisze: 16 lis 2021, o 18:22 Zwykły iloczyn jak najbardziej tak, ale tutaj nie dostaniemy zwykłego iloczynu.
A jaki?
1) Czyli bierzemy wszystkie elementy z grupy abelowej \(\displaystyle{ G}\) i przekształcamy go w pierścień w ten sposób, że każdy element z każdym innym tworzy iloczyn \(\displaystyle{ ab=0}\)?
2) Jaki to ma związek z powstawaniem modułów?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2021, o 20:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Post autor: mol_ksiazkowy »

Moduł \(\displaystyle{ M }\) jest uogólnieniem idei przestrzeni wektorowej nad ciałem \(\displaystyle{ K}\), gdzie zamiast ciała \(\displaystyle{ K }\) jest pierścień \(\displaystyle{ R}\).
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Post autor: matmatmm »

epicka_nemesis pisze: 16 lis 2021, o 20:01 1) Czyli bierzemy wszystkie elementy z grupy abelowej \(\displaystyle{ G}\) i przekształcamy go w pierścień w ten sposób, że każdy element z każdym innym tworzy iloczyn \(\displaystyle{ ab=0}\)?
Używasz bardzo nieprecyzyjnego języka, ale z grubsza tak.
2) Jaki to ma związek z powstawaniem modułów?
Typowymi przykładami modułów są ideały pierścienia z jedynką. Z drugiej strony (wg Wikipedii) Kronecker nazywał modułami podgrupy grup abelowych. Jeśli w grupie abelowej wprowadzimy działanie mnożenia według wzoru \(\displaystyle{ a\cdot b=0}\), powstaje nam pierścień, którego ideały to właśnie podgrupy wyjściowej grupy. Uwaga: Powstały pierścień nie ma jedynki, przez co jego ideały (czyli podgrupy wyjściowej grupy) nie są modułami w sensie współczesnej definicji (wg Wikipedii).
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Re: Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Post autor: epicka_nemesis »

mol_ksiazkowy pisze: 17 lis 2021, o 09:10 Moduł \(\displaystyle{ M }\) jest uogólnieniem idei przestrzeni wektorowej nad ciałem \(\displaystyle{ K}\), gdzie zamiast ciała \(\displaystyle{ K }\) jest pierścień \(\displaystyle{ R}\).
Tyle wiem z Wikipedii. Chociaż... dobrze, że zwracasz na to uwagę, to porządkuje moje informacje w głowie ;-)

matmatmm trochę mi jaśniej w głowie. Dzięki. Zauważyłam tą różnicę w definicjach, nie wiem tylko czym była spowodowana. Pytanie więc dalsze- dlaczego współczesna definicja różni się od tej Kroneckera?

Dziękuję Wam obu i może znacie odpowiedź na moje kolejne pytanie.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Moduł, grupa abelowa, pierścień przemienny.

Post autor: matmatmm »

epicka_nemesis pisze: 17 lis 2021, o 21:28 Pytanie więc dalsze- dlaczego współczesna definicja różni się od tej Kroneckera?
Z mojego punktu widzenia wprowadzanie nowej nazwy na podgrupy grup abelowych niewiele wnosi, bo nie wprowadzamy w ten sposób żadnej nowej struktury. Z drugiej strony współczesna definicja modułu obejmuje wiele różnych struktur.
ODPOWIEDZ