Znajdywanie działania na zbiorze

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
oklahoma123

Znajdywanie działania na zbiorze

Post autor: oklahoma123 »

Jak rozwiązać zadanie typu:
Znaleźć działanie \(\displaystyle{ \diamondsuit}\) na zbiorze \(\displaystyle{ G = \{0,1,2,3,4,5\}}\), takie, żeby \(\displaystyle{ \left( G,\diamondsuit\right)}\) było nieprzemienną grupą.

Rozumiem, że musimy znaleźć działanie na \(\displaystyle{ G}\) spełniające takie warunki:
- Dla każdego \(\displaystyle{ a,b \in G}\), wynik \(\displaystyle{ a \diamondsuit b}\) musi znajdować się w \(\displaystyle{ G}\)
- Łączność: Dla każdego \(\displaystyle{ a,b,c \in G\ (a \diamondsuit b) \diamondsuit c = a \diamondsuit (b \diamondsuit c)}\)
- \(\displaystyle{ a \diamondsuit e = a}\) oraz \(\displaystyle{ e \diamondsuit a = a}\), \(\displaystyle{ e \in G}\)
- Dla każdego \(\displaystyle{ a \in G}\) istnieje takie \(\displaystyle{ b}\), że \(\displaystyle{ a \diamondsuit b = e}\) oraz \(\displaystyle{ b \diamondsuit a = e}\)
- \(\displaystyle{ a \diamondsuit b \neq b \diamondsuit a}\)

Czy można rozwiązać to poprzez narysowanie tabelki działania \(\displaystyle{ \diamondsuit}\), z której wynika np., że \(\displaystyle{ 0}\) to element neutralny, każdy element jest odwrotny do samego siebie, nie ma przemienności? Jak wtedy zadbać by spełniona była łączność?
Czy może jest jakiś inny lepszy sposób niż tabelka?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2021, o 12:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34316
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Znajdywanie działania na zbiorze

Post autor: Jan Kraszewski »

oklahoma123 pisze: 13 lis 2021, o 12:40Czy może jest jakiś inny lepszy sposób niż tabelka?
Jest tylko jedna sześcioelementowa grupa nieabelowa (z dokładnością do izomorfizmu), czyli grupa grupa permutacji zbioru trzyelementowego \(\displaystyle{ S_3.}\) Jest zatem jedyny sposób, w jaki możesz zdefiniować działanie \(\displaystyle{ \diamondsuit}\). Najprościej ustalić bijekcję pomiędzy zbiorem \(\displaystyle{ G}\) a \(\displaystyle{ S_3}\) i przenieść strukturę.

JK
ODPOWIEDZ