Wykaż, że \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) z iloczynem wektorowym jest algebrą Liego.
Czy ktoś mógłby mi pomóc to rozpisać, warunki na algbrę Liego znam, ale nie wiem jak to zacząc rozpisywać
Algebra Liego
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Algebra Liego
Na przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ \RR^3}\) (pewnie domyślnie nad \(\displaystyle{ \RR}\) choć \(\displaystyle{ \CC}\) pewnie też może być) określasz nawias Liego \(\displaystyle{ \left[ \cdot , \cdot \right]:\RR^3 \times \RR^3\to \RR^3 }\) wzorem
i sprawdzasz czy iloczyn wektorowy ma potrzebne własności aby \(\displaystyle{ \left( \RR^3,\left[ \cdot , \cdot \right] \right) }\) była algebrą Liego. Czyli czy
\(\displaystyle{ \mathbf {a} \times (\mathbf {b} \times \mathbf {c} )=\mathbf {b} (\mathbf {a} \cdot \mathbf {c} )-\mathbf {c} (\mathbf {a} \cdot \mathbf {b} )}\)
\(\displaystyle{ \left[ x, y \right]=x \times y}\)
i sprawdzasz czy iloczyn wektorowy ma potrzebne własności aby \(\displaystyle{ \left( \RR^3,\left[ \cdot , \cdot \right] \right) }\) była algebrą Liego. Czyli czy
- działanie \(\displaystyle{ \times }\) jest dwuliniowe
wskazówka:
- działanie jest antysymetryczne
wskazówka:
- spełniona jest tożsamość Jacobiego to znaczy, czy \(\displaystyle{ \left( \forall x,y,z\in \RR^3\right) \left[x,[y,z]\right]+\left[y,[z,x]\right]+\left[z,[x,y]\right]=0}\)
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_wektorowy