Sześcian elementu

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11455
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Sześcian elementu

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ G}\) jest grupą skończoną, której rząd nie jest podzielny przez \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ (ab)^3 = a^3b^3}\) dla \(\displaystyle{ a, b \in G}\), to \(\displaystyle{ G}\) jest abelowa.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2021, o 10:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: Sześcian elementu

Post autor: timon92 »

dla dowolnych \(a,b\in G\) jest \(a^3b^3=(ab)^3=ababab \implies a^2b^2=baba=(ba)^2\)

stąd dla dowolnych \(a,b\in G\) jest \(a^4b^4=(a^2)^2(b^2)^2=(b^2a^2)^2=((ab)^2)^2=(ab)^4\ = ab(ab)^3=aba^3b^3 \implies a^3b=ba^3\)

rząd grupy nie dzieli się przez \(3\), więc odwzorowanie \(t\mapsto t^3\) jest bijekcją, więc powyższe oznacza, że \(ab=ba\) dla wszystkich \(a,b\in G\)
ODPOWIEDZ