Pomyślałem, że takimi podpierścieniami byłyby \(\displaystyle{ P[x^2]}\), \(\displaystyle{ P[x^3]}\) i chyba też \(\displaystyle{ P[x^2,x^3,x^4,x^5,...]}\) (nie wiem czy to dobrze zapisuję) no ale nie udało mi się wykazać czy one nie są izomorficzne ???Wskazać taki podpierścień pierścienia \(\displaystyle{ P[x]}\), który zawiera \(\displaystyle{ P}\) i jest różny od \(\displaystyle{ P}\), ale nie jest izomorficzny z \(\displaystyle{ P[x]}\)
Podpierścień pierścienia wielomianów nie będący izomorficzny
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 sie 2019, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb
- Podziękował: 6 razy
Podpierścień pierścienia wielomianów nie będący izomorficzny
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 sie 2019, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb
- Podziękował: 6 razy
Re: Podpierścień pierścienia wielomianów nie będący izomorficzny
Jak dobrze zrozumiałem, to:
\(\displaystyle{ P}\) to pierścień wielomianów stałych \(\displaystyle{ (a, 0, 0, ...)}\), \(\displaystyle{ a \in A}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest dowolnym pierścieniem
\(\displaystyle{ P[x]}\) to pierścień wielomianów genereowany przez \(\displaystyle{ P \cup \{x\}}\) gdzie \(\displaystyle{ x = (0,1,0,0,...)}\)
Były tam jeszcze zdefiniowane działania na tych wielomianach:
jeśli \(\displaystyle{ f = (f_0,f_1,f_2,...)}\), \(\displaystyle{ g = (g_0,g_1,g_2,...)}\), to
\(\displaystyle{ f + g = (f_0+g_0,f_1+g_1,f_2+g_2,...)}\)
\(\displaystyle{ f \cdot g = h}\), gdzie \(\displaystyle{ h_n = \sum_{j=1}^{n} f_{n-j}g_j}\)
\(\displaystyle{ P}\) to pierścień wielomianów stałych \(\displaystyle{ (a, 0, 0, ...)}\), \(\displaystyle{ a \in A}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest dowolnym pierścieniem
\(\displaystyle{ P[x]}\) to pierścień wielomianów genereowany przez \(\displaystyle{ P \cup \{x\}}\) gdzie \(\displaystyle{ x = (0,1,0,0,...)}\)
Były tam jeszcze zdefiniowane działania na tych wielomianach:
jeśli \(\displaystyle{ f = (f_0,f_1,f_2,...)}\), \(\displaystyle{ g = (g_0,g_1,g_2,...)}\), to
\(\displaystyle{ f + g = (f_0+g_0,f_1+g_1,f_2+g_2,...)}\)
\(\displaystyle{ f \cdot g = h}\), gdzie \(\displaystyle{ h_n = \sum_{j=1}^{n} f_{n-j}g_j}\)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2021, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Podpierścień pierścienia wielomianów nie będący izomorficzny
Jeśli wybór pierścienia \(\displaystyle{ P}\) leży w gestii rozwiązującego, to dobrym wyborem jest \(\displaystyle{ \RR[x^2, x^3]}\) jako podpierścień \(\displaystyle{ \RR[x]}\) - nie mogą one być izomorficzne, bo tylko ten drugi jest UFD.