pierścień i jego własności

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

pierścień i jego własności

Post autor: ann_u »

Niech \(\displaystyle{ (A,+,\cdot)}\) bedzie pierścieniem mającym własnosci:
\(\displaystyle{ xy=1 \Rightarrow yx=1}\),
\(\displaystyle{ B=\{x \in A: x^2+1=0\}\neq \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ ax=xa\ \forall x \in B,\ \forall a \in A}\)
Pokaż ze jeśli \(\displaystyle{ a,b \in A}\) gdzie \(\displaystyle{ a^3+b^3=0}\) to \(\displaystyle{ ab=1+b^2a^2 \iff ba=1+a^2b^2.}\)
Ostatnio zmieniony 17 sie 2021, o 12:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: pierścień i jego własności

Post autor: Bran »

Definiujesz zbiór \(\displaystyle{ B}\), żeby z niego później nie skorzystać. Czy zadanie na pewno jest dobrze przepisane?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: pierścień i jego własności

Post autor: Dasio11 »

Przyjrzyj się dokładnie - zbiór \(\displaystyle{ B}\) występuje w jednym z założeń.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: pierścień i jego własności

Post autor: timon92 »

ustalmy jakikolwiek \(x\) spełniający \(x^2+1=0\) i załóżmy, że \(a^3+b^3=0\) i \(ab=1+b^2a^2\)

mamy \(1=ab-b^2a^2 = ab -b^2a^2 + x(a^3+b^3) = ab+a^3x+b^2xb+b^2xa^2x = (a+b^2x)(b+a^2x)\), więc na mocy założeń mamy też \(1=(b+a^2x)(a+b^2x)\), tj. \(1=ba+b^3x+a^2xa+a^2xb^2x=ba-a^2b^2\)

dowód w drugą stronę jest oczywiście analogiczny 8-)
ODPOWIEDZ