Element neutralny grupy

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Element neutralny grupy

Post autor: Bran »

W grupie \(\displaystyle{ \QQ / \ZZ}\) wyznaczyć rząd elementu \(\displaystyle{ \left( \frac{m}{n} + \ZZ \right),}\) gdzie \(\displaystyle{ \NWD(m,n) = 1.}\)

Znam odpowiedź i wiem mniej więcej jak przebiega rozwiązanie, ale jest pewna rzecz, której nie rozumiem. Najpierw przedstawię rozwiązanie:
Ukryta treść:    
Nie do końca rozumiem jedną rzecz: Dlaczego elementem neutralnym tej grupy jest \(\displaystyle{ \ZZ.}\)
Byłbym wdzięczny za naprowadzenie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Element neutralny grupy

Post autor: Jan Kraszewski »

Bran pisze: 12 sty 2021, o 02:47Nie do końca rozumiem jedną rzecz: Dlaczego elementem neutralnym tej grupy jest \(\displaystyle{ \ZZ.}\)
Elementem neutralnym grupy ilorazowej \(\displaystyle{ \QQ/\ZZ}\) jest warstwa elementu neutralnego w grupie \(\displaystyle{ \QQ}\), czyli warstwa zera:

\(\displaystyle{ 0+\ZZ=\{0+x:x\in\ZZ\}=\ZZ.}\)

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Element neutralny grupy

Post autor: Bran »

Bardzo dziękuję. To już rozumiem. Podczas myślenia zadałem sobie pytanie:

Jak wyglądają warstwy tej grupy? Na wstępie zawsze była podana relacja i można było coś wykombinować, tutaj nie bardzo wiem co i jak. Właściwie to nie wiem jak wygląda ten zbiór. Mógłbym prosić jeszcze o podpowiedź (literaturę) na ten temat?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10255
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2376 razy

Re: Element neutralny grupy

Post autor: Dasio11 »

Podział grupy \(\displaystyle{ G}\) na (lewe) warstwy względem podgrupy \(\displaystyle{ H}\) zawsze jest zadany relacją równoważności:

\(\displaystyle{ a \sim b \quad \text{ gdy } \quad a^{-1} b \in H}\).

W omawianym przypadku: dla \(\displaystyle{ x, y \in \QQ}\)

\(\displaystyle{ x \sim y \quad \text{ gdy } \quad y-x \in \ZZ}\).
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Element neutralny grupy

Post autor: Bran »

Czyli tutaj warstwami będą ułamki nieskracalne o tym samym mianowniku?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Element neutralny grupy

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie. Warstwami (czyli klasami abstrakcji) są podzbiory ilorazowanej grupy, w tym wypadku - podzbiory \(\displaystyle{ \QQ}\). Zatem stwierdzenie "warstwami będą ułamki nieskracalne o tym samym mianowniku" nie ma sensu.

Warstwami są zbiory liczb wymiernych o tej samej części ułamkowej.

JK
ODPOWIEDZ