Sprawdź czy działanie jest łączne, przemienne i czy posiada element neutralny

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
icamma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2020, o 16:17
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Sprawdź czy działanie jest łączne, przemienne i czy posiada element neutralny

Post autor: icamma »

Zadanie 1. W przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 2,10\right\rangle}\) określamy działanie dwuargumentowe wzorem:
1.1
\(\displaystyle{ 𝑥\circ 𝑦=\min(𝑥,𝑦)}\)
1.2
\(\displaystyle{ 𝑥\circ 𝑦=\max(𝑥,𝑦)}\)
1.3
\(\displaystyle{ 𝑥\circ 𝑦=𝑥+𝑦−\max(𝑥,𝑦)}\)

Hej, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć choć na jednym przykładzie jak się za to zabrać, bo mam z tym niestety problem ;((
Ostatnio zmieniony 13 gru 2020, o 17:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Sprawdź czy działanie jest łączne, przemienne i czy posiada element neutralny

Post autor: Jan Kraszewski »

Na czym polega problem? Bierzesz definicje i działasz.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Sprawdź czy działanie jest łączne, przemienne i czy posiada element neutralny

Post autor: a4karo »

Wsk do 1.3: `x+y=\max(x,y)+\min(x,y)`
ODPOWIEDZ