Rozkład na sumę prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład na sumę prostą
Niech \(\displaystyle{ R=I_1\oplus I_2 \oplus ... \oplus I_n}\) i \(\displaystyle{ R=J_1\oplus J_2 \oplus ... \oplus J_m}\) będą rozkładami \(\displaystyle{ R}\) na sumę prostą nierozkładalnych ideałów. (tzn. niezerowych ideałów, których nie można rozłożyć na sumę prostą ideałów \(\displaystyle{ R}\)). Uzasadnić, że \(\displaystyle{ n=m}\) i istnieje permutacja \(\displaystyle{ \sigma \in S_n}\) taka, że \(\displaystyle{ J_i=I_{\sigma(i)}}\), dla wszystkich \(\displaystyle{ 1 \le i \le n}\).
Jak to zrobić?
Jak to zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
Ok, ale moment, jak tutaj należy rozumieć sumę prostą? Czy tak jak w przestrzeniach liniowych, że np. \(\displaystyle{ \RR^3}\), to jest suma prosta przestrzeni generowanych przez \(\displaystyle{ (1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)}\) ?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
Wygląda na to, że tak...
Masz przykład \(\displaystyle{ \ZZ^2}\)
jest generowany przez ideały:
\(\displaystyle{ ((9,0)) \wedge ((0,8))}\)
Jest sumą prostą tych ideałów w skończonych sumach pewnie jest to prawda ...
Dodano po 8 godzinach 53 sekundach:
Przepraszam palnąłem bzdurę chodzi mi o ideały np:
\(\displaystyle{ (8) , (9)}\)
Które generują \(\displaystyle{ \ZZ}\) a nie \(\displaystyle{ \ZZ^2}\), chyba o czym innym myślałem...
Masz przykład \(\displaystyle{ \ZZ^2}\)
jest generowany przez ideały:
\(\displaystyle{ ((9,0)) \wedge ((0,8))}\)
Jest sumą prostą tych ideałów w skończonych sumach pewnie jest to prawda ...
Dodano po 8 godzinach 53 sekundach:
Przepraszam palnąłem bzdurę chodzi mi o ideały np:
\(\displaystyle{ (8) , (9)}\)
Które generują \(\displaystyle{ \ZZ}\) a nie \(\displaystyle{ \ZZ^2}\), chyba o czym innym myślałem...
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, o 10:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
Ale ideał \(\displaystyle{ (8)}\) to jest chyba po prostu zbiór liczb całkowitych podzielnych przez \(\displaystyle{ 8}\) tak? No to jak on może generować całe \(\displaystyle{ \ZZ}\)? Chyba, że chodzi Ci o te dwa ideały, to znaczy łącznie z \(\displaystyle{ (9)}\), że generują \(\displaystyle{ Z}\), to z kombinacji liniowych \(\displaystyle{ 8,9}\) można dostać jedynkę, więc faktycznie to generuje całe \(\displaystyle{ \ZZ}\). Tak na to należy patrzeć? A możemy przyjąć, że \(\displaystyle{ R=\ZZ}\)? i wtedy jakie będą mogły być te \(\displaystyle{ I_1,I_2,...}\)?
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, o 13:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
Oczywiście brałem pod uwagę względnie pierwsze samo \(\displaystyle{ (8)}\) nie generuje \(\displaystyle{ \ZZ}\).
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, o 14:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
A można o tym \(\displaystyle{ R}\) myśleć na przykład jak o \(\displaystyle{ \ZZ}\) i napisać \(\displaystyle{ \ZZ=(8)\oplus (9)}\)? Ale to chyba tak nie działa...? Zastanawiam się nad jakimś przykładem takiego pierścienia i jego rozkładzie na sumy proste ideałów.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
a czemu by nie? dla mnie można...
Dodano po 50 sekundach:
Choć rozkłady na sumy proste ideałów to temat bardzo mało popularny, raczej bardziej idzie to w modułach...
Dodano po 50 sekundach:
Choć rozkłady na sumy proste ideałów to temat bardzo mało popularny, raczej bardziej idzie to w modułach...
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
No, ale to w takim razie to: \(\displaystyle{ \ZZ=(1)\oplus (2)}\), a nawet \(\displaystyle{ \ZZ=(1)}\) też jest prawdą. A to by znaczyło, że teza z zadania nie jest prawdziwa bo tam jest, że w rozkładzie mamy dostać te same czynniki z dokładnością tylko do kolejności.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Rozkład na sumę prostą
\(\displaystyle{ \ZZ=(1)}\)
jest rozkladalny
Dodano po 1 godzinie 46 minutach 56 sekundach:
Tu muszę wnieść poprawkę, niestety suma prosta ideałów, żeby była pierścieniem R musi mieć przecięcie równe zero (element zerowy)
więc nie będzie np. z tego względu ten mój przykład pożal się Boże... przykładem sumy prostej, to co wcześniej było dobrze więc np:
\(\displaystyle{ I=((a,0)), J=((0,b)), a,b \in Z}\)
są to ideały w \(\displaystyle{ R=\ZZ^2}\)
Oczywiście wewnętrzna suma prosta tych ideałów to \(\displaystyle{ R}\)
zachodzi wymagany warunek:
\(\displaystyle{ IJ=0}\)
No a oczywiście:
\(\displaystyle{ (8) \cap (9) \neq 0}\)
Bardzo nieczęsto się używa sum prostych ideałów...
jest rozkladalny
Dodano po 1 godzinie 46 minutach 56 sekundach:
Tu muszę wnieść poprawkę, niestety suma prosta ideałów, żeby była pierścieniem R musi mieć przecięcie równe zero (element zerowy)
więc nie będzie np. z tego względu ten mój przykład pożal się Boże... przykładem sumy prostej, to co wcześniej było dobrze więc np:
\(\displaystyle{ I=((a,0)), J=((0,b)), a,b \in Z}\)
są to ideały w \(\displaystyle{ R=\ZZ^2}\)
Oczywiście wewnętrzna suma prosta tych ideałów to \(\displaystyle{ R}\)
zachodzi wymagany warunek:
\(\displaystyle{ IJ=0}\)
No a oczywiście:
\(\displaystyle{ (8) \cap (9) \neq 0}\)
Bardzo nieczęsto się używa sum prostych ideałów...
Ostatnio zmieniony 28 gru 2020, o 00:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.