Pierścień półpierwszy
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Pierścień półpierwszy
Niech \(\displaystyle{ 0 \neq I}\) będzie ideałem pierścienia (pół)pierwszego \(\displaystyle{ R}\). Uzasadnić, że \(\displaystyle{ I}\) jest pierścieniem (pół)pierwszym.
Jak to zrobić?
Jak to zrobić?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Pierścień półpierwszy
Niech \(\displaystyle{ I}\) dowolny ideał w \(\displaystyle{ R}\).
Niech \(\displaystyle{ J}\) ideał w \(\displaystyle{ I}\) (jako podpierścieniu), niech: \(\displaystyle{ J^2=\left\{ 0\right\} }\)
Ale:
\(\displaystyle{ (J)^3 \subset J , (J)^3 }\)- ideał w \(\displaystyle{ R}\)
czyli: \(\displaystyle{ (J)^6=\left\{ 0\right\}. }\)
Więc z półpierwszości \(\displaystyle{ R}\) wynika, że:
\(\displaystyle{ (J)^3=\left\{ 0\right\} \Rightarrow (J)=\left\{ 0\right\} \Rightarrow J=0. }\)
\(\displaystyle{ (J) }\)- pierścień w \(\displaystyle{ R}\) generowany przez zbiór \(\displaystyle{ J}\)
Niech \(\displaystyle{ J}\) ideał w \(\displaystyle{ I}\) (jako podpierścieniu), niech: \(\displaystyle{ J^2=\left\{ 0\right\} }\)
Ale:
\(\displaystyle{ (J)^3 \subset J , (J)^3 }\)- ideał w \(\displaystyle{ R}\)
czyli: \(\displaystyle{ (J)^6=\left\{ 0\right\}. }\)
Więc z półpierwszości \(\displaystyle{ R}\) wynika, że:
\(\displaystyle{ (J)^3=\left\{ 0\right\} \Rightarrow (J)=\left\{ 0\right\} \Rightarrow J=0. }\)
\(\displaystyle{ (J) }\)- pierścień w \(\displaystyle{ R}\) generowany przez zbiór \(\displaystyle{ J}\)
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, o 12:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Pierścień półpierwszy
Nie no nie dam rady. Mam problemy z algebrą, a jak jeszcze dojdzie do tego tłumaczenie z angielskiego to leżę. Czy możesz wyjaśnić mi pojęcia, które tu występują?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Pierścień półpierwszy
I półpierwszy jeżeli dla każdego:
\(\displaystyle{ a \in R}\) - pierścień
\(\displaystyle{ aRa \subseteq J \Rightarrow a \in I}\)
\(\displaystyle{ (6)}\) jest ideałem półpierwszym w Z lecz nie pierwszym
Pierścień R jest półpierwszy jeżeli \(\displaystyle{ (0)}\) jest półpierwszy
\(\displaystyle{ a \in R}\) - pierścień
\(\displaystyle{ aRa \subseteq J \Rightarrow a \in I}\)
\(\displaystyle{ (6)}\) jest ideałem półpierwszym w Z lecz nie pierwszym
Pierścień R jest półpierwszy jeżeli \(\displaystyle{ (0)}\) jest półpierwszy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Pierścień półpierwszy
\(\displaystyle{ J}\) ideał
\(\displaystyle{ \\Z }\)- pierścień liczb całkowitych
\(\displaystyle{ (6)}\) - ideał generowany w pierścieniu liczb całkowitych przez szóstkę...
\(\displaystyle{ \\Z }\)- pierścień liczb całkowitych
\(\displaystyle{ (6)}\) - ideał generowany w pierścieniu liczb całkowitych przez szóstkę...
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Pierścień półpierwszy
Ok, ale nie wiem za bardzo jak w tej definicji ma się \(\displaystyle{ I}\) do \(\displaystyle{ J}\). Czy tam nie powinno być:
\(\displaystyle{ aRa \subseteq I \Rightarrow a \in I}\)?
A tam dalej z tym \(\displaystyle{ (6)}\) to jak rozumiem podałeś po prostu przykład ideału półpierwszego, tak?
\(\displaystyle{ aRa \subseteq I \Rightarrow a \in I}\)?
A tam dalej z tym \(\displaystyle{ (6)}\) to jak rozumiem podałeś po prostu przykład ideału półpierwszego, tak?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Pierścień półpierwszy
tak
Tam wyżej pomyłka powinno być \(\displaystyle{ I}\), czyli \(\displaystyle{ I=J}\).
Tam wyżej pomyłka powinno być \(\displaystyle{ I}\), czyli \(\displaystyle{ I=J}\).
Ostatnio zmieniony 23 gru 2020, o 16:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Pierścień półpierwszy
No, ok, ale nie widzę tu w takim razie nic ciekawego, bo chyba każdy ideał \(\displaystyle{ (z)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ z}\)-całkowitego jest półpierwszy w pierścieniu \(\displaystyle{ Z}\). W szczególności \(\displaystyle{ (0)}\) też jest półpierwszy w \(\displaystyle{ Z}\), zatem pierścień \(\displaystyle{ Z}\) jest półpierwszy. Zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Pierścień półpierwszy
Nie no nie rozumiem tego dowodu. Generalnie chcemy pokazać, że ideał \(\displaystyle{ (0)}\) jest półpierwszy w \(\displaystyle{ I}\), więc skąd te \(\displaystyle{ J^2,J^3,J^6}\), możesz jakoś wytłumaczyć ten dowód bardziej?