Wskaż przykład grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Wskaż przykład grupy
Wskaż przykład grupy \(\displaystyle{ G}\) i podgrup \(\displaystyle{ H _{1}, H _{2} }\) takich, że \(\displaystyle{ H _{1} \cdot H _{2} }\) nie jest podgrupą
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Wskaż przykład grupy
Weź grupę permutacji np:
\(\displaystyle{ S_{3}}\)
Podgrupami będą np.:
\(\displaystyle{ H_{1}=\left\{ (1)(2)(3);(12)(3)\right\} }\)
\(\displaystyle{ H_{2}=\left\{ (1)(2)(3);(13)(2)\right\} }\)
\(\displaystyle{ H_{1}*H_{2}=\left\{ (1)(2)(3);(12)(3);(13)(2);(132) \right\} }\)
Co nie jest podgrupą...
\(\displaystyle{ S_{3}}\)
Podgrupami będą np.:
\(\displaystyle{ H_{1}=\left\{ (1)(2)(3);(12)(3)\right\} }\)
\(\displaystyle{ H_{2}=\left\{ (1)(2)(3);(13)(2)\right\} }\)
\(\displaystyle{ H_{1}*H_{2}=\left\{ (1)(2)(3);(12)(3);(13)(2);(132) \right\} }\)
Co nie jest podgrupą...