mam problem z wykazaniem ze jezeli \(\displaystyle{ K}\) jest cialem to podpierscien \(\displaystyle{ K[X^2,X^3]}\) pierscienia \(\displaystyle{ K}\) nie jest pierscieniem z jednoznaczym rozkladem.
bo przeciez np \(\displaystyle{ X^6}\) ma rozklad \(\displaystyle{ X^2\cdot X^2\cdot X^2}\) oraz \(\displaystyle{ X^3\cdot X^3}\) i nie wiem jak to wykazacze tak jest...
pierscien z jednoznacznym rozkladem
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
pierscien z jednoznacznym rozkladem
Jeżeli pokażesz, że \(\displaystyle{ X^2, X^3}\) są nierozkładalne w \(\displaystyle{ K[X^2,X^3]}\) to będzie po zadaniu.