Grupa izometrii własnych kwadratu - cykliczna? Dyhedralna?

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
stomil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2017, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Grupa izometrii własnych kwadratu - cykliczna? Dyhedralna?

Post autor: stomil »

Pytanie 1
Czy grupa izometrii własnych kwadratu jest grupą cykliczną?

Wydaje mi się, że nie.
Grupa izometrii własnych kwadratu (z działaniem składania) wygląda tak: \(\displaystyle{ \{Id,S_a,S_b,S_c,S_d,R_P^{90^o},R_p^{180^o},R_p^{270^o}\}}\).
  • Identyczność nie generuje żadnej z symetrii i żadnego obrotu.
  • Weźmy \(\displaystyle{ S_a}\). Niech \(\displaystyle{ S_a=H}\). Wtedy \(\displaystyle{ H^0=Id, H^1=S_a, H^2=Id, H^3=S_a,\ldots}\)
    \(\displaystyle{ S_a}\) nie wygeneruje żadnej innej symetrii i żadnego obrotu. Analogicznie będzie z pozostałymi symetriami.
  • Weźmy obrót \(\displaystyle{ R_P^{90^o}}\). Niech \(\displaystyle{ R_P^{90^o}=G}\). Wtedy \(\displaystyle{ G^0=Id, G^1=R_P^{90^o}, G^2=R_P^{180^o}, G^3=R_P^{270^o}, G^4=Id, G^5=R_P^{90^o},\ldots}\)
    \(\displaystyle{ R_P^{90^o}}\) nie wygeneruje żadnej symetrii. Analogicznie będzie z pozostałymi obrotami.
Podsumowując, w tej grupie nie ma przekształcenia, które generowałoby wszystkie pozostałe.

Czy to co napisałam jest ok? Czy takie wyjaśnienie jest wystarczające?

Pytanie 2
Jak uzasadnić, że wspomniana wyżej grupa jest dyhedralna?
Wiem, że jest twierdzenie, które mówi, że grupa izometrii własnych wielokąta foremnego o \(\displaystyle{ n \ge 3}\) wierzchołkach to grupa dyhedralna rzędu \(\displaystyle{ 2n}\), ale chciałabym spróbować uzasadnić to z definicji.

Def. \(\displaystyle{ D_{2n}=\left\langle A,B |A^n=B^2=Id, BA=A^{-1}B\right\rangle }\)
Czyli u nas \(\displaystyle{ A=S_a, \ B=S_b}\) i \(\displaystyle{ n=4}\).
\(\displaystyle{ A^4=Id, B^2=Id \Rightarrow A^n=B^2=Id}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}=S_a, A^{-1}B=R_P^{180^o}, BA=R_P^{180^o} \Rightarrow BA=A^{-1}B}\)
Czyli spełnione są warunki def. i grupa generowana jest przez \(\displaystyle{ S_a}\) i \(\displaystyle{ S_b}\).

Podobnie jak wyżej, czy to jest dobrze i czy jest wystarczająco precyzyjnie?

Z góry dziękuję :)
ODPOWIEDZ