Rozważmy zbiór wielomianów o współczynnikach całkowitych.
Czy \(\displaystyle{ I=\left\{ p \in \mathbb{Z}[x]:p(1)=p(-1)=0\right\} }\) jest ideałem maksymalnym?
Czy ideał jest maksymalny?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Czy ideał jest maksymalny?
Tak na oko, to jest on zawarty na przykład w takim ideale:
\(\displaystyle{ J=\left\{p\in \ZZ[x]: p(1)=0\right\}}\), który też jest ideałem właściwym w pierścieniu wielomianów nad \(\displaystyle{ \ZZ}\).
\(\displaystyle{ I}\) nie może być więc ideałem maksymalnym. Acz algebrę miałem sto lat temu…
\(\displaystyle{ J=\left\{p\in \ZZ[x]: p(1)=0\right\}}\), który też jest ideałem właściwym w pierścieniu wielomianów nad \(\displaystyle{ \ZZ}\).
\(\displaystyle{ I}\) nie może być więc ideałem maksymalnym. Acz algebrę miałem sto lat temu…