Wolny abelian z nieskończoną rangą

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
karoolina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 cze 2020, o 07:51
Płeć: Kobieta
wiek: 23

Wolny abelian z nieskończoną rangą

Post autor: karoolina »

Cześć. Mam rozwiązać to zadanie lecz kompletnie nie wiem jak..

Pokazac, ze grupa multiplikatywna \(\displaystyle{ \QQ}\) liczb wymiernych jest wolnym abelianem z nieskończoną rangą.

Zaczełam tak:
Niech \(\displaystyle{ \QQ}\) będzie grupą multiplikatywną liczb wymiernych. Założmy, ze \(\displaystyle{ r \in \QQ }\) takie że \(\displaystyle{ r= \frac{a}{b} \in \QQ }\).
i nie wiem co dalej...

Czy mógłby mi ktoś to rozpisać, mam dużo tych zadań i chciałabym zobaczyc jak to powinno wygladac.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuję
Ostatnio zmieniony 8 cze 2020, o 09:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34244
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wolny abelian z nieskończoną rangą

Post autor: Jan Kraszewski »

A co to jest abelian?

JK
karoolina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 cze 2020, o 07:51
Płeć: Kobieta
wiek: 23

Re: Wolny abelian z nieskończoną rangą

Post autor: karoolina »

Przepraszam, chyba źle przetłumaczyłam, zadania są po angielsku. Powinno być wolną grupą abelową.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Wolny abelian z nieskończoną rangą

Post autor: Dasio11 »

Jak definiujesz grupę wolną abelową?

Tak czy inaczej, wstępnie mogę podpowiedzieć, że bazą (jedną z wielu) będzie zbiór liczb całkowitych dodatnich, które są liczbami pierwszymi.
karoolina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 cze 2020, o 07:51
Płeć: Kobieta
wiek: 23

Re: Wolny abelian z nieskończoną rangą

Post autor: karoolina »

Grupę abelową (F, +) nazywamy wolną grupą abelową, gdy \(\displaystyle{ F = \sum_{i \in I} \langle f_{i} \rangle }\), gdzie \(\displaystyle{ r(f_{i}) = +\infty, i \in I }\). Rodzinę \(\displaystyle{ \{f_{i}: i \in I\} }\) nazywamy bazą (lub zbiorem wolnych generatorów) wolnej grupy abelowej F.

Niestety nic mi to nie mówi :(
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Wolny abelian z nieskończoną rangą

Post autor: Dasio11 »

Jeśli potrzebujesz intuicji w zakresie wolnych grup abelowych, to spróbuj przeczytać ten artykuł. A odnośnie Twojego zadania, to spróbuj wykazać, że \(\displaystyle{ \QQ^{\times} = \sum_{p \in \mathbb{P}} \left< p \right>}\) jest szukanym rozkładem \(\displaystyle{ \QQ^{\times}}\), gdzie \(\displaystyle{ \mathbb{P}}\) oznacza zbiór liczb pierwszych. Kieruj się faktem, że każda liczba całkowita dodatnia ma jednoznaczne przedstawienie w postaci iloczynu liczb pierwszych.
karoolina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 cze 2020, o 07:51
Płeć: Kobieta
wiek: 23

Re: Wolny abelian z nieskończoną rangą

Post autor: karoolina »

Dobrze, dziękuję. Postaram sie coś ruszyć
ODPOWIEDZ