Podgrupy grupy automorfizmów ciała
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 maja 2020, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Podgrupy grupy automorfizmów ciała
Wyznaczyć wszystkie podgrupy grupy automorfizmów ciała \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}, \sqrt{5} \right)}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Podgrupy grupy automorfizmów ciała
\(\displaystyle{ x=a+b \sqrt{2}+c \sqrt{5}+d \sqrt{10} , a,b,c,d \in \QQ }\)
\(\displaystyle{ \varphi(x)= \pm a \pm b \sqrt{2} \pm c \sqrt{5} \pm d \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ \varphi(x)= \pm a \pm b \sqrt{2} \pm c \sqrt{5} \pm d \sqrt{10}}\)