Operacje modulo

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Operacje modulo

Post autor: pow3r »

\(\displaystyle{ a+c\equiv b+d \pmod{m}}\)
\(\displaystyle{ a-c\equiv b-d \pmod{m}}\)
\(\displaystyle{ ac\equiv bd \pmod{m}}\)
udowodnij powyższe własności
Dla własności pierwszej: Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d \in \mathbb{Z}}\) , \(\displaystyle{ m\in \mathbb{N}}\) oraz \(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{m},c\equiv d \pmod{m}}\) wynika stąd , że \(\displaystyle{ m|a-b}\) oraz \(\displaystyle{ m|c-d}\) zatem dodając stronami mamy \(\displaystyle{ m|a-b+c-d}\) stąd \(\displaystyle{ m|(a+c)-(b+d)}\) z tego wynika, że \(\displaystyle{ a+c\equiv b+d \pmod{m}}\).
Dla własności drugiej: Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d \in \mathbb{Z}}\) , \(\displaystyle{ m\in \mathbb{N}}\) oraz \(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{m},c\equiv d\pmod{m}}\) wynika stąd , że \(\displaystyle{ m|a-b}\) oraz \(\displaystyle{ m|c-d}\) zatem odejmując stronami mamy \(\displaystyle{ m|a-b-(c-d)}\) stąd \(\displaystyle{ m|(a-c)-(b-d)}\) z tego wynika, że \(\displaystyle{ a-c\equiv b-d \pmod{m}}\).
czy powyzsze wlasnosci sa dobrze wykonane? jak poradzic sobie z mnożeniem?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2020, o 17:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 16:40 zatem dodając stronami mamy \(\displaystyle{ m|a-b+c-d}\)
(...)
zatem odejmując stronami mamy \(\displaystyle{ m|a-b-(c-d)}\)
Ja bym jednak oczekiwał wyjaśnienia, co pozwala Ci dodawać/odejmować stronami jak powyżej. Poza tym popracuj nad formą - używaj kropek, dziel wypowiedź na zdania.

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: pow3r »

Jan Kraszewski pisze: 27 kwie 2020, o 17:09
pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 16:40 zatem dodając stronami mamy \(\displaystyle{ m|a-b+c-d}\)
(...)
zatem odejmując stronami mamy \(\displaystyle{ m|a-b-(c-d)}\)
Ja bym jednak oczekiwał wyjaśnienia, co pozwala Ci dodawać/odejmować stronami jak powyżej. Poza tym popracuj nad formą - używaj kropek, dziel wypowiedź na zdania.

JK
ponieważ dodawanie i odejmowanie modulo m wygląda tak samo jak zwykłe dodawanie i odejmowanie , jest łączne przemienne(...)

Dodano po 40 sekundach:
jednak zastanawia mnie to mnożenie jak można to udowodnić
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 17:20ponieważ dodawanie i odejmowanie modulo m wygląda tak samo jak zwykłe dodawanie i odejmowanie , jest łączne przemienne(...)
Ale to nie jest dodawanie i odejmowanie modulo, tylko podzielność - skorzystałeś z definicji przystawania modulo i przeszedłeś na podzielności, po czym skorzystałeś z własności podzielności, której nie uzasadniłeś (czyli \(\displaystyle{ x\mid y\land x\mid z \Rightarrow x\mid y+z\land x\mid y-z}\)). A to dokładnie kluczowe przejście w tym dowodzie.
pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 17:20jednak zastanawia mnie to mnożenie jak można to udowodnić
Podobnie, tylko sprytnie skorzystać z jednej z powyższych własności oraz dwukrotnie z własności \(\displaystyle{ x\mid y \Rightarrow x\mid yz}\) (którą to własność też należałoby uzasadnić).

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: pow3r »

Czy należy wymnożyć nawiasy? wtedy otrzymamy \(\displaystyle{ m|ac-ad-bc+bd}\) tylko co wtedy dalej możemy zrobić?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 18:32Czy należy wymnożyć nawiasy?
Nie.

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: pow3r »

Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d,s,r \in \mathbb{Z}}\) oraz \(\displaystyle{ m\in \mathbb{N}}\) stąd \(\displaystyle{ ms|a-b}\) oraz \(\displaystyle{ mr|c-d}\). Rozważmy \(\displaystyle{ ac-bd}\) zatem \(\displaystyle{ ac-bd=ac-ad+ad-bd}\) stąd \(\displaystyle{ a(c-d)+d(a-b)}\) zatem \(\displaystyle{ mra+msd}\) stąd \(\displaystyle{ m(ra+sd)}\) czyli \(\displaystyle{ m|ac-bd}\).
czy to jest poprawne ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 19:13Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d,s,r \in \mathbb{Z}}\) oraz \(\displaystyle{ m\in \mathbb{N}}\) stąd \(\displaystyle{ ms|a-b}\) oraz \(\displaystyle{ mr|c-d}\).
Magia znaczków w stanie czystym...

A niby dlaczego \(\displaystyle{ ms|a-b}\) oraz \(\displaystyle{ mr|c-d}\)? Już nie mówiąc o tym, że od początku tego tematu nie podałeś założeń, więc za każdym razem jak piszesz "stąd", to zupełnie nie wiadomo "skąd".

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: pow3r »

nie potrafie sobie poradzić z tym przykładem,
mogę prosić o pomoc?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: a4karo »

pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 16:40 \(\displaystyle{ a+c\equiv b+d \pmod{m}}\)
\(\displaystyle{ a-c\equiv b-d \pmod{m}}\)
\(\displaystyle{ ac\equiv bd \pmod{m}}\)
udowodnij powyższe własności
Może w tym zadaniu warto zapisać jakieś założenia?
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: pow3r »

Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d\in\mathbb{Z}, m\in\mathbb{N}}\) oraz \(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{m}}\) i \(\displaystyle{ c\equiv d\pmod{m}}\) gdzie \(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{m}=m|a-b}\) oraz \(\displaystyle{ c\equiv d\pmod{m}=m|c-d}\). takie założenia są wystarczające?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2020, o 10:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak, ale tak pisać nie wolno
pow3r pisze: 28 kwie 2020, o 09:20\(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{m}\red{=}m|a-b}\) oraz \(\displaystyle{ c\equiv d\pmod{m}\red{=}m|c-d}\).
bo to nieprawda - istnieje różnica pomiędzy równością a równoważnością.

Skoro \(\displaystyle{ m\mid a-c}\), to \(\displaystyle{ m\mid b(a-c).}\)

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: pow3r »

Skoro \(\displaystyle{ m|a-c}\) to \(\displaystyle{ m|b(a-c)}\) to takze \(\displaystyle{ m|b-d}\) to \(\displaystyle{ m|a(b-d)}\) tak? i co dalej mogę z tym zrobić? nie mam pomysłu na tą ostatnią własność
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 28 kwie 2020, o 13:38Skoro \(\displaystyle{ m|a-c}\) to \(\displaystyle{ m|b(a-c)}\) to takze \(\displaystyle{ m|b-d}\) to \(\displaystyle{ m|a(b-d)}\) tak?

Tak, ale nie o to chodzi.
pow3r pisze: 28 kwie 2020, o 13:38i co dalej mogę z tym zrobić? nie mam pomysłu na tą ostatnią własność
Pomyśleć. Dziewczyno, to są bardzo proste rozumowania i jeżeli takich nie będziesz w stanie sama przeprowadzić, to dalej w ogóle sobie nie poradzisz. Dostałaś wskazówkę, która w zasadzie stanowi połowę dowodu. Napisz co wiesz, co masz otrzymać i kombinuj.

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: Operacje modulo

Post autor: pow3r »

mogę prosić o rozwiązanie, abym zobaczyła i postarała się zrozumieć
ODPOWIEDZ