relacja kongruencji

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

relacja kongruencji

Post autor: pow3r »

Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą całkowitą, to relacja przystawania modulo \(\displaystyle{ n}\) jest relacją kongruencji w grupie i pierścieniu zbioru liczb całkowitych.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: relacja kongruencji

Post autor: Janusz Tracz »

Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą całkowitą
Na pewno tak miało to wyglądać? Żadnych założeń dodatkowych? (Nie będę się upierał, że powinny być jak coś)
relacja przystawania modulo \(\displaystyle{ n}\)
Zdefiniowanej jak? Standardowo

\(\displaystyle{ a \equiv _nb \Longleftrightarrow \big(\exists k\in\mathbb{Z} \big) a-b=nk}\)
w grupie i pierścieniu zbioru liczb całkowitych
Z jakimi działaniami? Standardowymi \(\displaystyle{ +}\) w grupie i \(\displaystyle{ +}\) oraz \(\displaystyle{ \cdot }\) w pierścieniu. W grupie relacja relacja \(\displaystyle{ \equiv _n}\) jest relacją kongruencji bo:

\(\displaystyle{ 1)}\) Relacja \(\displaystyle{ \equiv _n}\) jest relacją równoważności na \(\displaystyle{ \ZZ}\) (dla każdego \(\displaystyle{ n\in\ZZ}\))
dd:    
\(\displaystyle{ 2)}\) Dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b,c,d\in \ZZ}\) takich, że \(\displaystyle{ a\equiv _n b}\) oraz \(\displaystyle{ c\equiv _nd}\) mamy \(\displaystyle{ a+c\equiv _nb+d}\)
dd:    
a w pierścieniu będzie gdy pokażemy jeszcze, że:

\(\displaystyle{ 3)}\) Dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b,c,d\in \ZZ}\) takich, że \(\displaystyle{ a\equiv _n b}\) oraz \(\displaystyle{ c\equiv _nd}\) mamy \(\displaystyle{ a \cdot c\equiv _nb \cdot d}\)
ODPOWIEDZ