Suma prosta dwóch podgrup
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 cze 2019, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Suma prosta dwóch podgrup
Sprawdzić, że \(\displaystyle{ \RR^* = \{−1, 1\}\oplus\RR^+}\).
Ostatnio zmieniony 8 lut 2020, o 14:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Suma prosta dwóch podgrup
Zadałeś na tym forum mnóstwo pytań, ale w żadnym z nich nie wskazałeś choćby próby rozwiązania. To forum to nie darmowe korepetycje. Zrób coś sam, a my pomożemy gdy napotkasz trudności.
I nie chwytaj wielu srok za ogon.
I nie chwytaj wielu srok za ogon.
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Suma prosta dwóch podgrup
W dodatku zły znak: powinno być \(\displaystyle{ \simeq}\) (czy czego tam używa się do pokazania izomorfizmu), a nie \(\displaystyle{ =}\).
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Suma prosta dwóch podgrup
Znak jest dobry, bo obie grupy są podgrupami \(\displaystyle{ \RR^*}\).
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Suma prosta dwóch podgrup
Moja wątpliwość wzięła się z tego, że po lewej stronie mamy zbiór liczb, a po prawej stronie zbiór par liczb (bo sumę prostą standardowo definiuje się jako iloczyn kartezjański z działaniami po współrzędnych), więc lewa i prawa strona są różne jako zbiory. Chyba że jest jakaś inna definicja sumy prostej?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Suma prosta dwóch podgrup
W analogii do sumy prostej w algebrze liniowej, czasem spotykana jest definicja:
Grupa \(\displaystyle{ (G, \cdot)}\) jest sumą prostą swoich podgrup \(\displaystyle{ A, B \le G}\) (co zapisujemy \(\displaystyle{ G = A \oplus B}\)), gdy funkcja \(\displaystyle{ f : A \times B \to G}\) zdefiniowana wzorem \(\displaystyle{ f(a, b) = a \cdot b}\) jest izomorfizmem grup.
Gdyby w zadaniu chodziło o sprawdzenie, że \(\displaystyle{ \RR^* \cong \{ -1, 1 \} \oplus \RR^+}\) (z symbolem \(\displaystyle{ \oplus}\) rozumianym jako produkt prosty), to wystarczyłoby wskazać dowolny izomorfizm między tymi dwiema grupami. Przy obecnym zaś sformułowaniu należy wykazać, że konkretna funkcja \(\displaystyle{ f : \{ -1, 1 \} \oplus \RR^+ \to \RR^*}\), \(\displaystyle{ f(s, r) = s \cdot r}\) - jest izomorfizmem.
Grupa \(\displaystyle{ (G, \cdot)}\) jest sumą prostą swoich podgrup \(\displaystyle{ A, B \le G}\) (co zapisujemy \(\displaystyle{ G = A \oplus B}\)), gdy funkcja \(\displaystyle{ f : A \times B \to G}\) zdefiniowana wzorem \(\displaystyle{ f(a, b) = a \cdot b}\) jest izomorfizmem grup.
Gdyby w zadaniu chodziło o sprawdzenie, że \(\displaystyle{ \RR^* \cong \{ -1, 1 \} \oplus \RR^+}\) (z symbolem \(\displaystyle{ \oplus}\) rozumianym jako produkt prosty), to wystarczyłoby wskazać dowolny izomorfizm między tymi dwiema grupami. Przy obecnym zaś sformułowaniu należy wykazać, że konkretna funkcja \(\displaystyle{ f : \{ -1, 1 \} \oplus \RR^+ \to \RR^*}\), \(\displaystyle{ f(s, r) = s \cdot r}\) - jest izomorfizmem.