Wyznaczanie wszystkich homomorfizmów w pierścieniu
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 kwie 2018, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczanie wszystkich homomorfizmów w pierścieniu
Wyznaczyć wszystkie homomorfizmy \(\displaystyle{ g:P_1 \rightarrow P_2}\), gdzie \(\displaystyle{ P_1=\ZZ_3}\) i \(\displaystyle{ P_2=\ZZ_{3}^2}\). Dla każdego z wyznaczonych homomorfizmów wyznaczyć jądro i obraz.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2020, o 12:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 kwie 2018, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
Re: Wyznaczanie wszystkich homomorfizmów w pierścieniu
Wszystkie homomorfizmy to:
\(\displaystyle{
\\1)g(x)=(0,0)
\\2)g(x)=(0,x)
\\3)g(x)=(x,0)
\\4)g(x)=(x,x)
}\)
Czy to są wszystkie homomorfizmy ?
\(\displaystyle{
\\1)g(x)=(0,0)
\\2)g(x)=(0,x)
\\3)g(x)=(x,0)
\\4)g(x)=(x,x)
}\)
Czy to są wszystkie homomorfizmy ?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 kwie 2018, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
Re: Wyznaczanie wszystkich homomorfizmów w pierścieniu
\(\displaystyle{
1) Img=\{0\}; Kerg=\mathbb{Z}_3
\\2) Img=\{0\} \times \mathbb{Z}_3; Kerg=\{0\}
\\3) Img=\mathbb{Z}_3 \times \{0\}; Kerg=\{0\}
\\4) Img=\mathbb{Z}_{3}^2; Kerg=\{0\}}\)
Czy obraz i jądro homomorfizmu wyglądają tak?
1) Img=\{0\}; Kerg=\mathbb{Z}_3
\\2) Img=\{0\} \times \mathbb{Z}_3; Kerg=\{0\}
\\3) Img=\mathbb{Z}_3 \times \{0\}; Kerg=\{0\}
\\4) Img=\mathbb{Z}_{3}^2; Kerg=\{0\}}\)
Czy obraz i jądro homomorfizmu wyglądają tak?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Wyznaczanie wszystkich homomorfizmów w pierścieniu
w czwartym :
\(\displaystyle{ Im(g)=\left\{ (0,0)(1,1)(2,2)\right\} }\)
\(\displaystyle{ ker(g)=\left\{ 0\right\} }\)
\(\displaystyle{ Im(g)=\left\{ (0,0)(1,1)(2,2)\right\} }\)
\(\displaystyle{ ker(g)=\left\{ 0\right\} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 kwie 2018, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy