Element odwracalny a dzielniki zera

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Kate2410

Element odwracalny a dzielniki zera

Post autor: Kate2410 »

Wykaż, że żaden element odwracalny pierścienia przemiennego z jedynką nie jest dzielnikiem zera.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Element odwracalny a dzielniki zera

Post autor: Premislav »

Przypuśćmy nie wprost, że w pewnym pierścieniu przemiennym z jedynką \(\displaystyle{ R}\) istnieje taki element odwracalny \(\displaystyle{ a}\), że dla pewnego \(\displaystyle{ b\in R\setminus\left\{0\right\}}\) mamy \(\displaystyle{ ba=0}\). Wówczas
\(\displaystyle{ b=b(aa^{-1})=(ba)a^{-1}=0}\), sprzeczność.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Element odwracalny a dzielniki zera

Post autor: arek1357 »

Raczej przemienność nie była tu potrzebna, bardziej łączność...
ODPOWIEDZ