Grupy, podgrupy normalne

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Kate2410

Grupy, podgrupy normalne

Post autor: Kate2410 »

Niech \(\displaystyle{ G}\) będzie grupą, \(\displaystyle{ X}\) dwolnym podzbiorem \(\displaystyle{ G}\). Definiujemy zbiór \(\displaystyle{ NG(X) = \left\{g ∈ G; X=gXg ^{-1} \right\} }\). Oblicz \(\displaystyle{ ND _{3} (O _{3} )}\). Dla \(\displaystyle{ G}\) grupy abelowej a \(\displaystyle{ X}\) podgrupy \(\displaystyle{ G}\). Sprawdź czy\(\displaystyle{ NG(X)
}\)
jest podgrupą normalną.
Nwm jak interpretowac ten zapis \(\displaystyle{ X=gXg ^{-1}}\) i jak z tego wyliczyć to \(\displaystyle{ g}\)

\(\displaystyle{ D _{3} =\left\{ id,a,a ^{2}, ba, ba ^{2},b \right\} }\) natomiast \(\displaystyle{ O _{3}=\left\{ id,a,a ^{2} \right\} }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34233
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Re: Grupy, podgrupy normalne

Post autor: Jan Kraszewski »

Kate2410 pisze: 20 lis 2019, o 21:20Nwm jak interpretowac ten zapis \(\displaystyle{ X=gXg ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ gXg ^{-1}=\{gxg ^{-1}:x\in X\}}\)

JK
Kate2410

Re: Grupy, podgrupy normalne

Post autor: Kate2410 »

Jan Kraszewski pisze: 20 lis 2019, o 23:29 \(\displaystyle{ gXg ^{-1}=\{gxg ^{-1}:x\in X\}}\)
Tyle wiem tylko co dalej? Jak pociągnąc to rozumowanie ? Brać po kolei elementy z \(\displaystyle{ D _{3} }\) i dobierac do tego wartosci z \(\displaystyle{ O _{3} }\)?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Grupy, podgrupy normalne

Post autor: Dasio11 »

Kate2410 pisze: 20 lis 2019, o 21:20Nwm jak interpretowac ten zapis \(\displaystyle{ X=gXg ^{-1}}\)
Kate2410 pisze: 20 lis 2019, o 23:43
Jan Kraszewski pisze: 20 lis 2019, o 23:29\(\displaystyle{ gXg ^{-1}=\{gxg ^{-1}:x\in X\}}\)
Tyle wiem tylko co dalej?
Może najpierw się zastanów, co wiesz a czego nie wiesz, a potem zadawaj pytania.
Kate2410

Re: Grupy, podgrupy normalne

Post autor: Kate2410 »

Po prostu totalnie nie wiem jak się za to zabrać . Każda wskazówka jest cenna.
ODPOWIEDZ