Najmniejsza wspólna wielokrotność

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Unlucky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 paź 2019, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Najmniejsza wspólna wielokrotność

Post autor: Unlucky »

Dzień dobry,
Potrzebuję pomocy z udowodnieniem (lub obaleniem tezy), że \(\displaystyle{ \text{NWW}(n, n+1, n+2, n+3) \le \text{NWW}(n+1, n+2, n+3, n+4)}\) dla każdego \(\displaystyle{ n}\) należącego do liczb naturalnych. Oraz, że \(\displaystyle{ \text{NWW}(k,k+1,...,k+n-1) \le \text{NWW}(k+1,k+2,...,k+n)}\).
Ostatnio zmieniony 24 paź 2019, o 20:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Najmniejsza wspólna wielokrotność

Post autor: kerajs »

Unlucky pisze: 24 paź 2019, o 16:07 udowodnieniem (lub obaleniem tezy), że NWW(n, n+1, n+2, n+3) <= NWW(n+1, n+2, n+3, n+4) dla każdego n należącego do liczb naturalnych.
Policz te wielokrotności dla \(\displaystyle{ n=41}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Najmniejsza wspólna wielokrotność

Post autor: a4karo »

17 chyba wystarczy
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Najmniejsza wspólna wielokrotność

Post autor: kerajs »

Unlucky pisze: 24 paź 2019, o 16:07 udowodnieniem (lub obaleniem tezy), (...) że NWW(n liczb zaczynając od k) <= NWW(n liczb zaczynając od k+1).
Unlucky pisze: 24 paź 2019, o 16:07 Oraz, że \(\displaystyle{ \text{NWW}(k,k+1,...,k+n-1) \le \text{NWW}(k+1,k+2,...,k+n)}\).
Kontrprzykładem dla \(\displaystyle{ n \ge 4}\) będzie układ kolejnych liczb z odpowiednio dużą liczbą pierwszą \(\displaystyle{ k}\) i podzielną przez 3 liczbą \(\displaystyle{ k+n}\)

kontrprzykład dla \(\displaystyle{ n=3}\): \(\displaystyle{ k=15}\)
ODPOWIEDZ