Niech \(\displaystyle{ a_1, a_2, \ldots, a_n \in \RR}\)
Jeżeli chciałbym teraz to pogrupować w dowolny sposób, na przykład porozstawiać nawiasy tak, żeby grupy miały \(\displaystyle{ 2,3,5,7,11,13,17,19,\ldots, p}\) wyrazów, to jak mógłbym to matematycznie opisać? Tak żeby było poprawnie matematycznie, zgrabnie i jasno zarazem?
Oczywiście przykład, to tylko przykład - mi chodzi o łączenie w dowolne grupy.
Uogólniona łączność.
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Uogólniona łączność.
Mam pewną propozycję, ale jest ona dość karkołomna w wykonaniu. Zacznę od przykładu:
Powiedzmy, że mamy \(\displaystyle{ 6}\) liczb \(\displaystyle{ a_1,\ldots,a_6}\) i nawiasy chcemy rozstawić w następujący sposób:
\(\displaystyle{ (a_1 + a_2) +( ( ( a_3 + a_4 ) + a_5 ) + a_6 )}\)
Robimy to tak: Wybieramy permutację \(\displaystyle{ \sigma}\) zbioru \(\displaystyle{ A_{5}=\{1,2,3,4,5\}}\) (bierzemy zbiór \(\displaystyle{ 5}\)-elementowy dlatego, że mamy \(\displaystyle{ 5}\) działań w naszym wyrażeniu). Każdej takiej permutacji będzie odpowiadał pewien rozstaw nawiasów. W naszym przykładzie wziąłem permutację
\(\displaystyle{ \sigma=(3, 1, 4, 5, 2)}\)
Teraz stawiamy kolejno nawiasy wokół odpowiedniego działania w kolejności zgodnej z wartościami funkcji \(\displaystyle{ \sigma}\):
\(\displaystyle{ a_1+a_2+(a_3+a_4)+a_5+a_6}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2)+(a_3+a_4)+a_5+a_6}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2)+((a_3+a_4)+a_5)+a_6}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2)+(((a_3+a_4)+a_5)+a_6)}\)
czyli licząc od lewej najpierw wokół 3-go działania, potem wokół 1-szego itd.
A tutaj opis formalny:
Powiedzmy, że mamy \(\displaystyle{ 6}\) liczb \(\displaystyle{ a_1,\ldots,a_6}\) i nawiasy chcemy rozstawić w następujący sposób:
\(\displaystyle{ (a_1 + a_2) +( ( ( a_3 + a_4 ) + a_5 ) + a_6 )}\)
Robimy to tak: Wybieramy permutację \(\displaystyle{ \sigma}\) zbioru \(\displaystyle{ A_{5}=\{1,2,3,4,5\}}\) (bierzemy zbiór \(\displaystyle{ 5}\)-elementowy dlatego, że mamy \(\displaystyle{ 5}\) działań w naszym wyrażeniu). Każdej takiej permutacji będzie odpowiadał pewien rozstaw nawiasów. W naszym przykładzie wziąłem permutację
\(\displaystyle{ \sigma=(3, 1, 4, 5, 2)}\)
Teraz stawiamy kolejno nawiasy wokół odpowiedniego działania w kolejności zgodnej z wartościami funkcji \(\displaystyle{ \sigma}\):
\(\displaystyle{ a_1+a_2+(a_3+a_4)+a_5+a_6}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2)+(a_3+a_4)+a_5+a_6}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2)+((a_3+a_4)+a_5)+a_6}\)
\(\displaystyle{ (a_1+a_2)+(((a_3+a_4)+a_5)+a_6)}\)
czyli licząc od lewej najpierw wokół 3-go działania, potem wokół 1-szego itd.
A tutaj opis formalny:
Ukryta treść: