Dana jest grupa \(\displaystyle{ \left(G, \cdot \right)}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ C\left( g\right)=\left\{ x \in G: gx=xg\right\}}\) jest podgrupą grupy \(\displaystyle{ G}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ C\left( \left( 12\right) \right)}\) w \(\displaystyle{ S_{3}}\)
Dla każdego \(\displaystyle{ g}\) w grupie \(\displaystyle{ G}\) definiujemy funkcję \(\displaystyle{ \phi_{g} : \quad G \rightarrow G, \phi_{g}\left( x\right)=gx}\). Udowodnij, że odwzorowanie \(\displaystyle{ \Phi : G \rightarrow S\left( G\right), \Phi \left( g\right)= \phi_{g}}\) jest homomorfizmem grupy \(\displaystyle{ G}\) w grupę permutacji zbioru G. Wyznaczyć \(\displaystyle{ Ker\left( \Phi \right)}\).
homomorfizm grupy G
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
homomorfizm grupy G
Ostatnio zmieniony 2 lip 2019, o 12:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: homomorfizm grupy G
Też z definicji.
\(\displaystyle{ \Phi(g \cdot h)(x) = \ldots = (\Phi(g) \circ \Phi(h))(x)}\)
\(\displaystyle{ g \in \mathrm{ker} \, \Phi \iff \ldots}\)
\(\displaystyle{ \Phi(g \cdot h)(x) = \ldots = (\Phi(g) \circ \Phi(h))(x)}\)
\(\displaystyle{ g \in \mathrm{ker} \, \Phi \iff \ldots}\)