Czy grupa?

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11361
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Czy grupa?

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy zbiór \(\displaystyle{ (0,1]}\) działaniem \(\displaystyle{ a \circ b = \frac{ab}{1+ (1-a)(1-b)}}\) jest grupą (półgrupą, monoidem) ?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2019, o 00:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Czy grupa?

Post autor: Premislav »

Elementem neutralnym działania \(\displaystyle{ \circ}\) jest \(\displaystyle{ 1}\), co łatwo sprawdzić bezpośrednim rachunkiem. Ponadto gdy \(\displaystyle{ a,b\in (0,1)}\), to przez wymnożenie i uproszczenie wyrazów podobnych mamy
\(\displaystyle{ \frac{ab}{1+ (1-a)(1-b)}<1 \Leftrightarrow a+b<2}\), co jest oczywiste, więc nie może istnieć element odwrotny do żadnego \(\displaystyle{ a\in(0,1)}\) (dla ustalenia uwagi weźmy np. \(\displaystyle{ a=\frac 1 2}\) jako kontrprzykład).
Zatem grupą to nie jest, pozostaje sprawdzenie łączności działania \(\displaystyle{ \circ}\).

Ustalmy dowolne \(\displaystyle{ a,b,c\in (0,1]}\). Mamy
\(\displaystyle{ (a\circ b)\circ c= \frac{ \frac{ab}{1+ (1-a)(1-b)}\cdot c}{1+\left( 1-\frac{ab}{1+ (1-a)(1-b)}\right) \left( 1-c\right) }= \frac{abc}{1+(1-a)(1-b)+(2-a-b)(1-c)}}\)
oraz
\(\displaystyle{ a\circ (b\circ c)= \frac{a\cdot \frac{bc}{1+(1-b)(1-c)} }{1+(1-a)\left( 1- \frac{bc}{1+(1-b)(1-c)} \right) }= \frac{abc}{1+(1-b)(1-c)+(1-a)(2-b-c)}}\)
Pozostaje więc zweryfikować równość mianowników tych ułamków, bo liczniki są równe, czyli
\(\displaystyle{ {1+(1-a)(1-b)+(2-a-b)(1-c)=1+(1-b)(1-c)+(1-a)(2-b-c)}\)

Jest to prawda, gdyż po chwili refleksji widzimy, że po obu stronach jest
\(\displaystyle{ 1+(1-a)(1-b)+(1-b)(1-c)+(1-c)(1-a)}\),
toteż mamy łączność i element neutralny, tj. podana struktura jest monoidem, a więc i półgrupą, jak pisałem, grupą nie jest.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Czy grupa?

Post autor: Dasio11 »

Ta struktura to tak naprawdę \(\displaystyle{ (\RR_+, +)}\) po przeniesieniu przez bijekcję \(\displaystyle{ \varphi : \RR_+ \to (0, 1]}\), \(\displaystyle{ \varphi(\alpha) = 1 - \tanh \alpha}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Czy grupa?

Post autor: arek1357 »

I to jest właśnie to , ten przebłysk geniuszu...
ODPOWIEDZ