Opisać grupę

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Awatar użytkownika
schnier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2018, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sunnyvale Trailer Park
Podziękował: 3 razy

Opisać grupę

Post autor: schnier »

Opisać grupę \(\displaystyle{ Aut(\ZZ_{15} ^{*})}\).

Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ Aut(\ZZ_{15} ^{*}) = \left\{id, \varphi\right\}}\), gdzie

\(\displaystyle{ \varphi\left( 1\right) = 1 \\
\varphi\left( 2\right) = 8 \\
\varphi\left( 4\right) = 4 \\
\varphi\left( 7\right) = 13 \\
\varphi\left( 8\right) = 2 \\
\varphi\left( 11\right) = 11\\
\varphi\left( 13\right) = 7 \\
\varphi\left( 14\right) = 14}\)
.

Czy tak jest?

Rozważmy multigraf skierowany ośmiowierzchołkowy \(\displaystyle{ G}\). Oznaczmy kolejne wierzchołki przez elementy \(\displaystyle{ \ZZ_{15}^{*}}\). Krawędź z \(\displaystyle{ a}\) do \(\displaystyle{ b}\) oznacza, że \(\displaystyle{ a ^{k} = b}\). Czy poprawne jest myślenie o problemie jak o liczbie grafów izomorficznych z \(\displaystyle{ G}\)?

-- 9 cze 2019, o 14:06 --

Oczywiście będzie więcej tych automorfizmów, nietrudno znaleźć inne przykłady. Pytanie więc brzmi, jak się zabrać za takie zadanie? Szukać zbioru generatorów \(\displaystyle{ \ZZ_{15}^{*}}\) i zadawać na nich wartości? Czy każde takie zadanie na generatorach będzie się dało przedłużyć do izomorfizmu? Jeśli to coś pomoże, to tutaj będzie chyba trzynaście par generujących \(\displaystyle{ \ZZ_{15}^{*}}\)-- 9 cze 2019, o 23:33 --Zagadka rozwikłana.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2019, o 17:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ