Izomorficzność grup

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Milo_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 14 sty 2018, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

Izomorficzność grup

Post autor: Milo_17 »

Niech \(\displaystyle{ \left( R, +, \cdot \right)}\) będzie pierścieniem bez dzielników zera. Czy \(\displaystyle{ \left( R ^{*} , \cdot \right)}\) jest izomorficzna z \(\displaystyle{ \left( R \left[ x \right]^{*} , \cdot \right)}\)?

\(\displaystyle{ P^{*}}\) oznacza zbiór elementów odwracalnych w pierścieniu \(\displaystyle{ \left( P, +, \cdot \right)}\)

Nie mam pojęcia jak się za takie coś zabrać. Czy mógłby ktoś mi udzielić jakiejś wskazówki?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Izomorficzność grup

Post autor: Dasio11 »

Spróbuj wyznaczyć \(\displaystyle{ R[x]^*}\) dla \(\displaystyle{ R = \QQ}\) i \(\displaystyle{ R = \ZZ}\).
Milo_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 14 sty 2018, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

Re: Izomorficzność grup

Post autor: Milo_17 »

Dzięki za wskazówkę. Czyli tak w skrócie \(\displaystyle{ R[x] ^{*}}\) nie może zawierać wielomianów stopnia większego od 0... Stąd \(\displaystyle{ R[x] ^{*}=R^{*}}\). Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Izomorficzność grup

Post autor: Dasio11 »

Tak.
ODPOWIEDZ