Pierścień z dzieleniem nie ma ideałów właściwych

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Akiva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 sty 2018, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy

Pierścień z dzieleniem nie ma ideałów właściwych

Post autor: Akiva »

Udowodnić, że pierścień z dzieleniem nie ma ideałów właściwych.

Rozwiązanie:
Pierścień nazywamy ciałem, gdy jest przemiennym pierścieniem z dzieleniem.

Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie ciałem i niech \(\displaystyle{ L}\) będzie niezerowym ideałem w \(\displaystyle{ K}\). To znaczy, że \(\displaystyle{ L}\) posiada niezerowy element a. Ponieważ \(\displaystyle{ K}\) jest ciałem to, a posiada element odwrotny \(\displaystyle{ a^{-1}}\). Z warunku ideałów wynika, że \(\displaystyle{ 1=a^{-1}*a}\) należy do \(\displaystyle{ L}\). Jeśli \(\displaystyle{ b}\) jest dowolnym elementem ciała \(\displaystyle{ K}\), to \(\displaystyle{ b=b*1}\), będąc iloczynem elementu \(\displaystyle{ b}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\), która należny do \(\displaystyle{ L}\).
Zatem \(\displaystyle{ K \subset L}\) i ponieważ \(\displaystyle{ L \subset K}\) to \(\displaystyle{ L=K}\).

Czy takie rozwiązanie jest w porządku?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2019, o 22:47 przez Akiva, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Pierścień z dzieleniem nie ma ideałów właściwych

Post autor: a4karo »

Akiva pisze:Udowodnić, że pierścień z dzieleniem nie ma ideałów właściwych.


Zatem \(\displaystyle{ K \subset L}\) i ponieważ \(\displaystyle{ L \subset K}\) to \(\displaystyle{ I=F}\).
???
Akiva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 sty 2018, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy

Re: Pierścień z dzieleniem nie ma ideałów właściwych

Post autor: Akiva »

Mój błąd, poprawiłam już oznaczenie
ODPOWIEDZ