element neutralny działania

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

element neutralny działania

Post autor: karolynqaa »

Sprawdzić czy działanie \(\displaystyle{ x \cdot y=3^{-x}3^{-y}}\) ma element neutralny.
Zatrzymuje się w momencie, gdy mam: \(\displaystyle{ 3^{-e-x}=x}\).
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 19:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Re: element neutralny działania

Post autor: a4karo »

NApisz to tak: \(\displaystyle{ 3^{-e}=x3^x}\). Jaki stąd wniosek?
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

element neutralny działania

Post autor: karolynqaa »

Niestety nadal nie potrafię rozwiązać tego przykładu.
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

element neutralny działania

Post autor: Peter_85 »

karolynqaa pisze:Sprawdzić czy działanie \(\displaystyle{ x \cdot y=3^{-x}3^{-y}}\) ma element neutralny.
Zatrzymuje się w momencie, gdy mam: \(\displaystyle{ 3^{-e-x}=x}\).
Czy otrzymana przez ciebie równość jest prawdziwa dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\)? Powstawiaj za \(\displaystyle{ x}\) kilka wartości, może coś ci się nasunie. Nie kombinuj za bardzo - im prościej, tym lepiej.
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

Re: element neutralny działania

Post autor: karolynqaa »

Dziękuje za pomoc, już wszystko rozumiem
ODPOWIEDZ